Pronađi članak:

10. 4. 2013.

PayPal stigao u Srbiju! Šta je PayPal i sve što trebate da znate o njemu



PayPal je najzad stigao u Srbiju.

Srbija je u noći između 9. i 10. aprila postala dostupna na listi zemalja iz kojih je moguće otvoriti PayPal nalog. Prema onome što možemo videti, Srbija se sada nalazi u grupi zemalja iz kojih je moguća samo uplata novca korisnicima PayPal-a u drugim zemljama, kao i otvaranje naloga za pravna i fizička lica.

“Srećni smo što možemo da ponudimo srpsim potrošačima lako i jednostavno rešenje za kupovinu putem Interneta. Ovo je naš globalni zadatak i današnje omogućavanje servisa je nastavak naše predanosti da uvedemo PayPal usluge u Balkanskom regionu,” objašnjava Damien Perija, Regionalni menadžer za Centralnu i Istočnu Evropu. “PayPal konstantno traži nova i uzbudljiva tržišta za širenje svog poslovanja. Vrlo smo uzbuđeni što vidimo navijanje i podršku zajednica širom sveta i uveravamo vas da činimo sve napore kako bi se to desilo.”

Probali smo Visa kartice izdate kod dveju banaka koje posluju u Srbiji i obe su uredno dodate na nalog koji je otvoren neposredno nakon uvrštavanja Srbije na pomenutu listu.

Dolazak PayPal-a zvaničnici Srbije najavljivali su godinama. Poslednjih dana u medijima su se pojavile informacije o tome da će predstavnici komanije posetiti Srbiju. Iz Ministarstva trgovine i telekomunikacija rečeno je da su otklonjenje sve dosadašnje prepreke u oblasti regulative za dolazak PayPal-a.

Inače, informacija da bi 9. april mogao biti dan u kom će PayPal postati dostupan pojavila se nekoliko dana ranije, na sajtu festivala kreativnih komunikacija Magdalena iz Maribora. Kako je ove godine prijava za festival moguća jedino preko PayPala, ljudi iz organizacije kontaktirali su PayPal u nameri da dobiju informacije za zainteresovane iz Srbije i Makedonije. PayPal je odgovorio da rade na tome da podrška za Srbiju države počne 9. aprila.




Još uvek nije poznato kada će za stanovnike Srbije naplata preko ovog sistema biti omogućena, a danas je iz ministarstva trgovine zvanično najavljeno je da će "druga faza uslediti vrlo brzo".

Građani Srbije od danas konačno mogu da otvore naloge na PejPalu, ali im je zasad omogućeno samo plaćanje, ne i primanje novca.

Ministar spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija Rasim Ljajić je potvrdio da se Srbija od danas nalazi na listi zemalja u kojima je dostupan ovaj internet servis za plaćanje.

Pej Pal će omogućiti građanima Srbije da otvore nalog na ovom sajtu i kupuju onlajn na globalnom tržištu, objasnio je Ljajić.

To znači da će građani moći da kupuju robu širom sveta - od modnih proizvoda u Italiji i Francuskoj, do elektronike u Americi i Aziji.

Ministar je kazao da osim pristupa fizičkoj robi, Pej Pal pruža pristup i digitalnim sadržajima, odnosno muzici, filmovima i raznim vrstama igrica za decu.

''Ovo je velika stvar i za privredu Srbije, za potrošače i sve građane naše zemlje'', istakao je Ljajić.

Kako je naveo, servis će se puštati u nekoliko faza, pa je za sad moguće samo kupovanje i slanje novca. Sledeća faza, koja je značajna i za privrednike jer omogućava da dobiju novac iz inostranstva, može se očekivati vrlo brzo.

Šta je uopšte PayPal?

Već prvi dan su reakcije zbrkane, ima onih koji su jedva dočekali njegov dolazak, ali i onih nepoverljivih. Nije se uzalud pisalo da se Srbi plaše interneta. Uzrok straha je možda neznanje. Šta je uopšte PayPal?

Sistem za elektronsko plaćanje PayPal je osnovan 1998. godine, a od 2002. godine je pripada korporaciji I-bej (NASDAQ:EBAY). Sedište PayPal je u San Hozeu, u Kaliforniji, a međunarodno sedište kompanije smešteno je u Singapuru.

Sistem PayPal je u Evropi dostupan od 2004. godine. Omogućava elektronsko poslovanje i trgovinu preko interneta.

PayPal je brži i bezbedniji način za plaćanje i primanje novca onlajn, putem mobilnih uređaja i u radnjama. Servis omogućava ljudima da pošalju novac bez deljenja finansijskih infomacija sa drugima, uz fleksibilnost plaćanja pri korišćenju bankovnih računa, kreditnih kartica ili uz promotivno finansiranje, kažu iz te kompanije.

Sa više od 123 miliona aktivnih naloga na 190 tržišta i 25 valuta širom sveta, sistem PayPal pospešuje globalnu e-trgovinu.

Sistem pomaže i globalnu e-trgovinu, od malih specijalizovanih butika do vodećih onlajn komapnija kao što je I-bej. Šta ovo znači za potrošače u Srbiji? Od danas, oni će moći virtuelno da kupe gotovo svaki brend ili servis koji prima PayPal. Od modnih detalja iz Italije i Francuske do bele tehnike iz Sjedinjenih Američkih Država ili Azije. Osim kupovine fizičkih proizvoda, sistem takođe omogućava kupovinu digitalnih proizvoda, uključujući muziku, filmove, igrice i putovanja.



Od danas je omogućeno plaćanje i slanje novca za fizička lica, a među sledećim uslugama koje će biti omogućena jeste i usluga primanja novca. Ovakvo sistematsko omogućavanje usluga je standardna praksa kompanije na gotovo svim novim tržištima i na taj način kompanija održava već poznati kvalitet i bezbednost servisa.

Kako biste otvorili nalog, potrebno je samo da imate adresu e-pošte. Izvor finansiranja vašeg naloga može biti viza ili masterkard kreditna ili debitna kartica ili instant transferom sa vašeg bankovnog računa.




Proces prijavljivanja traje samo par minuta. S kompanijom PayPal, kupci ne moraju da prekucavaju ili prepisuju podatke o kupcu i njihovom računu, adrese slanja ili transakcije više puta - procedura plaćanja svedena je na svega nekoliko klikova. Možete saznati više na www.paypal.com.

Ministar trgovine i telekomunikacija Rasim Ljajić izjavio je u prvoj fazi građanima omogućena kupovina i slanje novca i da je to praksa koja važi za sve zemlje u kojima ta kompanija posluje.

U drugoj fazi, kako je rekao Ljajić, biće omogućeno plaćanje za pravna lica i prijem novca iz inostranstva, a i to se očekuje uskoro. Ljajić je zahvalio Ministarstvu finansija, Narodnoj banci i drugim državnim institucijama koje su omogućile promenu propisa kako bi kompanija "Pej-pal" mogla da počne da radi u Srbiji.

On je rekao da će građani u prvoj fazi imati direktnu korist zbog pojačane konkurencije, zbog koje će domaći proizvođači biti prinuđeni da koriguju cene.

Prema njegovim rečima, drugi efekat će biti korist i za privredu Srbije.

Ljajić je kazao da, osim pristupa fizičkoj robi, sistem kompanije "PayPal" pruža pristup i digitalnim sadržajima, odnosno muzici, filmovima i igricama za decu.

Ako želite da pratite dešavanja iz Apple sveta, dodajte nas na Facebook-u, pratite nas na Twitter-u i dodajte nas u krugove na Google+ mreži.

Autor: Ivan Jelić
izvor: b92, b92

Нема коментара:

Постави коментар

Cenimo tvoj komentar!

Pročitaj još: