Pronađi članak:

6. 2. 2014.

iPhone 5c je bio greška, Apple ponovo pokreće proizvodnju iPhona 4



Apple je verovao da bi korisnici u tržištima u razvoju vrlo rado platili 320 dolara za 4 godine star smartfon. Kompanija je navodno ponovo započela proizvodnju modela iPhone 4 koja je prekinuta nakon predstavljanja modela iPhone 5S i 5C.

Economic Times, indijski poslovni magazin, piše da Apple ponovo počinje sa proizvodnjom iPhonea 4 citirajući „tri viša menadžera koji su direktno upoznati sa planovima kompanije“.

Apple će iPhone 4 prodavati samo u Indiji, Indoneziji i Brazilu.

Prodavanje smartfona na tržištima u razvoju je nezgodan poduhvat. Mnoga od ovih tržišta nemaju sistem kupovine uređaja putem ugovora već ljudi uglavnom kupuju smartfon po punoj ceni.

iPhone 5C je trebalo da reši ovaj problem. Apple je korisnicima ponudio potpuno nov uređaj ali po ceni starih modela i u teoriji je on trebalo da bude razgrabljen.

Međutim, desilo se upravo suprotno – korisnici, ne samo na ovim tržištima već i širom sveta, su iPhone 5C posmatrali kao „jeftinu“ verziju pravog telefona koja je ujedno bila isuviše skupa i nedovoljno ekskluzivna.



Svi su požurili da kupe ekskluzivni iPhone 5S što je poprilično iznenadilo Apple i dovelo do problema sa isporukom dovoljnog broja uređaja.

Sve ovo objašnjava zašto je kompanija odlučila da uradi nešto krajnje netipično za nju i vrati stariji model.

Indijci će kupiti 225 miliona smartfona u 2014. godini, sudeći po najnovijim predviđanjima a čak 92 odsto njih će to učiniti po prvi put, dok Brazil i Indonezija predstavljaju tržište sa skoro 100 miliona potencijalnih korisnika.

Mnogi od ovih korisnika već poznaju Apple i poseduju divljenje prema kompanijinim proizvodima a telefon po ceni od 320 dolara može biti prava stvar koja će ih pretvoriti u lojalne kupce.

Ali to se možda i neće desiti.

Korisnici već imaju pregršt dostupnih opcija uključujući i nove, znatno jeftinije uređaje koje nude Samsung i LG ali i lokalne proizvođače koji prodaju jeftinije telefone sa svim stvarima koje poseduje i konkurencija.

Pritom, stariji smartfoni ne reaguju idealno kada je iOS 7 u pitanju, što znači da će oni ili raditi lošije ili će morati da koriste prilično drugačiji iOS 6 što će dodatno naglašavati starost iPhonea 4.

U svakom slučaju, korisnici u Indiji, Brazilu i Indoneziji moraće da biraju između 4 godine starog iPhonea i novih moćnih smartfona manje poželjnih marki. Ovo bi zaista mogao da bude pravi test Appleovih marketinških sposobnosti.

Pogledajte šta je sve Apple predstavio na poslednjoj prezentaciji. Ako želite da pratite dešavanja iz Apple sveta, dodajte nas na Facebook-u, pratite nas na Twitter-u i dodajte nas u krugove na Google+ mreži.

izvor: b92

Нема коментара:

Постави коментар

Cenimo tvoj komentar!

Pročitaj još: