Pronađi članak:

22. 4. 2014.

Šta se desilo sa Appleovih prvih 10 zaposlenih



Apple, za razliku od bilo koje druge kompanije na svetu, svoj identitet duguje jednoj osobi – Stivu Džobsu. I bez ikakve sumnje, jasno je da je on bio pokretačka snaga koja je Apple pretvorila u jednu od najvrednijih IT kompanija na svetu. Međutim, Džobs sve ovo nije postigao sam.

Pogledajte šta danas radi prvih 10 zaposlenih koji su sa Džobsom pokrenuli Appleovo carstvo:

10. Geri Martin je bio zadužen za računovodstvo

Martin je mislio da Apple neće uspeti, ali se ipak pridružio kompaniji u kojoj je ostao do 1983. godine. Nakon Applea prešao je u Strastruck, kompaniju koja je radila na putovanju u svemir.

Narednih par decenija menjao je kompanija a sada je privatni investitor i nalazi se u bordu direktora cloud kompanije LeoNovus.

9. Šeri Livingston je bila desna ruka Appleovog prvog izvršnog direktora

Livingstonova je bila prva sekretarica u Appleu i učinila je mnogo toga. Majkl Skot, koji ju je zaposlio izjavio je da je u ranim danima činila moguće i nemoguće stvari za kompaniju. Ona je nedavno postala baka i nije poznato da li i dalje negde radi.

8. Kris Espinoza je tokom gimnazije povremeno radio za Apple

Kris je Appleu pridružio sa 14 godina i čini se da je i danas i dalje uz kompaniju. Na svom ličnom blogu objavio je da je na kraju završio kao zaposleni u Appleu sa brojem 08 zbog toga što je izvršni direktor Majkl Skot kada je delio brojeve njih delio po redu a Kris je bio u školu tako da je dobio „pogrešan“ broj.

7. Majkl Skot je bio originalni izvršni direktor

Skot je sebi dao broj 07 kao šalu i referencu na tajnog agenta Džejmsa Bonda 007.

Na ovu poziciju doveo ga je Majk Markula koji je u Apple investirao 250.000 dolara.

6. Rendi Viginton je na kraju završio radeći za brojne važne tehnološke kompanije

Vigintonov osnovni posao bio je da prepravi BASIC kako bi mogao da radi na Appleu II. U godinama nakon Applea radio je za eBay, Google, Chegg a trenutno je u Squareu, stratupu koji razvija sistem za plaćanje.



5. Rod Holt je bio izuzetno značajan za razvoj Applea II

Holt je bio izuzetno cenjen dizajner koji je u samom početku bio prilično skeptičan po pitanju pridruživanja Appleu. On je pomogao razvijanju napajanja za Apple II, a nakon 6 godina provedenih u kompaniji, Holt tvrdi da ga je novi menadžment istisnuo iz kompanije.

4. Bil Fernandez je bio prvi zaposleni nakon dva Stiva

Fernandez je prvi put sreo Stiva Džobsa u Kupertinu u školi kada je on bio nov student, a takoše je bio prijatelj i prvi sused Stiva Voznijaka.

Kada su Voznijak i Džobs pokrenuli Apple, angažovali su Fernandeza kao prvog zaposlenog.

On je uz Apple ostao sve do 1993. godine, kada je prešao u Ingres, kompaniju koja se bavi bazama podataka. Sada je izvršni direktor stratupa Omnibotics, koji bi mogao da postane sličan Nestu.

3. Majk Markula je bio zadužen za novac

Markula je bio podjednako bitan za Apple kao i dva Stiva. U kompaniju je investirao 250.000 dolara a za uzvrat je dobio 30 odsto vlasništva u kompaniji. Markula je takođe razvio i biznis plan kompanije, angažovao prvog izvršnog direktora i insistirao na tome da se Stiv Voznijak pridruži Appleu pošto je u to vreme razmišljao da počne da radi za HP.

Markula je bio jedan od ranih zaposlenih u Intelu i postao je milioner do svoje tridesete godine kada je kompanija izašla na berzu.

U Appleu je ostao do 1997. godine, do ponovnog dolaska Stiva Džobsa, a od tada je bio deo nekoliko startupa.

2. Stiv Džobs je dobio broj dva samo da bi ga prevarili

Zašto je Džobs dobio broj dva a ne jedan? Majkl skot tvrdi da nije želeo da mu da broj jedan zato što je mislio da bi to bilo previše.

Džobs je, kako svi znaju, bio proteran iz Apple da bi se ponovo vratio i kompaniji dao stari sjaj.

U periodu „izganstva“ radio je za Pixar.

Preminuo je u oktobru 2011. godine.

1. Stiv Voznijak je bio tehnički ekspert

Voznijak je mogao da ne bude deo Apple pošto je imao ponudu za posao iz HP-a. Ipak, napravio je pravi potez i dan danas je zaposlen u Appleu.

Pogledajte šta je sve Apple predstavio na poslednjoj prezentaciji. Ako želite da pratite dešavanja iz Apple sveta, dodajte nas na Facebook-u, pratite nas na Twitter-u i dodajte nas u krugove na Google+ mreži.

izvor: b92

Нема коментара:

Постави коментар

Cenimo tvoj komentar!

Pročitaj još: