Pronađi članak:

22. 6. 2014.

iOS 8 - Sve što trebate da znate



iOS je predstavljen 2. juna na Apple-ovoj WWDC14 konferenciji, beta 1 verzija je postala dostupna istog dana registrovanim Apple programerima za testiranje, a besplatna verzija za javnost se očekuje na jesen.

Iako dizajn nije promenjen, osmica donosi puno poboljšanja i novih aplikacija i opcija koje ćemo detaljno opisati kako ovde tako i u zasebnim člancima.

Kao prvo iOS 8 ja napravljen da radi zajedno sa novim OS X Yosemite pomoću aplikacija koje ih integrišu u jedan softverski ekosistem.


KOMUNIKACIJA

Handoff omogućava korisniku da započne posao na jednom uređaju a da nastavi na drugom. Npr. započnete pisanje emaila na iPhonu, a završavate na Macu. Funkcija je uključena automatski i podržava aplikacije Mail, Safari, Pages, Numbers, Keynote, Maps, Messages, Reminders, Calendar, i Contacts, a biće omogućena i u aplikacijama sa App Store-a. Da bi radila potrebno je da uređaji budu povezani na isti iCloud nalog.

Instant Hotspot opcija omogućava da se iPadi i Macovi direktno konektuju na iPhone-ov hotspot kada je on u blizini.



PORUKE I POZIVI

Mac ili iPad mogu da obavljaju pozive ukoliko su na istoj WiFi mreži kao iPhone na kome je iOS 8. Isto važi i za SMS i MMS poruke, ono što je nekada bilo rezervisano samo za iMessage.

WiFi calling- kada ste na WiFi mreži zovete preko nje umesto preko operatera i tako čuvate minute i data. Ovo će zavisiti od operatera



NOTIFICATION CENTER

On je postao interaktivan i omogućava odgoravanje direktno iz trake obaveštenja na SMS, email, podsetnike, Facebook statuse... Sve to bez odlaska iz trenutne aplikacije.

Razne aplikacije će moći da se instaliraju u NC u vidu widgets-a. Jezičak Missed je konačno uklonjen iz NC-a.


FAVORITI

Ukoliko pozovete multitasking režim tj. app switcher, osim biranja aplikacija na vrhu se sada pojavljuje traka sa omiljenim i kontaktima skoro kontaktiranim za brži pristup.



PORUKE

Konačno uvedena mogućnost napuštanja grupnih konverzacija, kao i lako dodavanje i uklanjanje učesnika. A možete i utišati grupnu konverzaciju po potrebi (Do Not Disturb).

U grupnim konverzacijama možete lako deliti svoju lokaciju na određeno vreme Send My Current Location i pogledati sve multimedijalne sadžaje na jednom mestu u datoj konverzaciji.

Aplikacija Messages podržava slanje glasovne poruke pomoću novog dugmeta lakim prevlačenjem. Ko primi poruku samo podigne tel do uveta i sluša je automatski. Omogućeno je i slanje video poruka.

Omogućeno je i slanje više fotki ili videa od jednom, umesto odvojenih poruka.


TASTATURA

Apple je uveo preporuke za reči u toku kucanja QuickType, ono što je nekada imao svaki telefon. Razlika je u tome što je pametnija i uči vremenom, a baza ostaje na telefonu.

Po prvi put biće omogućeno instaliranje tastatura od drugih programera u iOS poput Swype ili Fleksy.


FOTKE

Photos aplikacija je redizajnirana i dobija iCloud Photo Library. Svaka fotka se šalje na iCloud, a bazi se pristupa sa bilo kog iUređaja koji je povezan na taj iCloud nalog. Skladište se originalni RAW formati dok se smanjena kopija čuva na uređajima.

Na iCloud-u se fokte organizuju u vidu momenta, kolekcija i godina kao na uređaju. Svaka promena koja se napravi na nednom uređaju se sinhronizuje svuda.

Poenta iCloud Photo Library je da čuva prostor na iUređaju. Svi dobijaju 5GB prostora besplatno dok se više prostora plaća (20GB 0.99$/mesečno, 200GB 3.99$/mesečno).

Od sada možete da pretražujete fotke u Photos aplikaciji prema datumu, vremenu. lokaciji, nazivu albuma, po trenutnoj lokaciji, pre godinu dana, favoriti itd...



Editovanje fotki je dobilo nove alatke. Smart Composition alatka omogućava pametnu kompoziciju u vidu ispravljanja krivih fotkii boljeg kadriranja (crop).

Smart Adjustment alatka omogućava lako poboljšanje svetlosti i boje fotki. A postoji i opcija za napredno editovanje svetlosti, kontrasta, ekspozicije, senki i svetlih delova.

Novi poboljšani filteri kao i pristup filterima od drugih programera.

Skrivanje fotki, čuvanje nedavno izbrisanih fotki.


KAMERA

Kamera je dobila nekoliko novosti. Time-lapse režim snimanja, kontrolu za ekspoziciju jednostavnim slajderom. Tajmer koji omogućava slikanje posle 3 ili 10 sekundi, a blic treperi na svaku sekundu kao indikator. Tada se okida burst mode, a vi birate najbolju fotku. Panorama režim je došao na iPad.





MAIL

U iOS 8 prevlačenjem po mailu označavate ga pročitanim, obeležavate ga (flag), brišete ili nameštate podsetnik da vas obavesti kasnije da trebate da odgovorite. Mail koji kucate možete minimizirati da pogledate ostatak inboxa. Mail je pametniji i prepoznaje informacije o rezervacijama restorana, potvrdi letova, telefone, a sve ovo s emože dodati u odgovarajuće aplikacije (kalendar, kontakti...).


SAFARI

Tab pregled je dodata na iPad. Novi sidebar prikazuje Bookmarks, Reading List i Shared Links. Uveden DuckDuckGo pretraživač koji ne čuva tragove pretrage.

Ako vas smara mobilni sajt, možete zatražiti desktop verziju.


HEALTH

Ovo je nova aplikacija instalirana u iOS koja sakuplja sve podatke iz raznih fitnes aplikacija. Dijagnostika, Fitness, Lab Results, Medications, Nutrition, Sleep, Vitals... Dok Emergency Card, kartica sa važnim zdravstvenim podacima može biti prikazana na lock ekranu.

Health aplikacija je dizajnirana da čuva sve zdravstvene podatke na jednom mestu i biće integrisana sa raznim ostalim aplikacijama. A ovo je i neka vrsta najave za novi uređaj sa mnogim senzorima koji će skupljati ove podatke, iWatch možda.

SIRI

Za pozivanje Siri sada samo izgovorite Hey Siri bilo kada, umesto držanja Home tastera. Moguće je kupiti sadržaj sa iTunes prodavnice pomoću Siri. Shazam je integrisan u Siri i sada možete da prepoznajete pesme tako što pitate Siri. Prepoznavanje strimovanog glasa.

Jedna od novih funckija koja će biti interesantna nama, a nije spomenuta na Applovoj WWDC 2014 konferenciji, je to da iOS 8 i OS X donose Siri diktiranje 24 nova jezika između ostalih i Hrvatski. Na jesen, kada izađe iOS 8, ćete sa ostatkom sveta moći slati iMessage putem diktiranja. Još jedan korak bliže pravoj integraciji Siri na na našem području.



SPOTLIGHT

Spotlight može da prikazuje rezultate sa interneta, iTunes-a, App Store-a, iBooks store-a, vesti, preporučeni sajtovi, lokacija iz okoline...


FAMILY SHARING

Ova opcija omogućava porodicama do 6 članova da deli sav kupljeni sadržaj poput aplikacija knjiga, filmova i muzike. Uslov je ista kreditna kartica.

Članovi porodice mogu da dele i fotke, videe, kalendare, podsetnike i tako svi budu povezani. Family Sharing automatski može da deli lokaciju članova i tako vodite računa gde su vam deca ili pronalazite izgubljene uređaje.


ICLOUD DRIVE

iCloud Drive je Apple-ov odgovor na cloud storage. U njemu skladištite sve živo: prezentacije, tabele, PDF, slike i pristupate im sa bilo kog Mac ili iOS uređaja. Na uređaju se pravi zaseban folder u koji sve to "bacate". Ako znate šta je Dropbox sve vam je jasno.

Fajlovi se sinhronizuju pa tako sve promene na jednom menjaju se na svim ostalim uređajima. A rad na fajlovima možete početi na jednom a završiti na drugom uređaju.




OSTALO:
  • Potrošnja baterije po aplikaciji
  • Send Last Location - opcija za slanje poslednje lokacije pre isteka baterije izgubljenog telefona
  • Prikaz aplikacija na Lock ekranu u donjem levom uglu baziranih na lokaciji (npr. pristup aplikaciji za bioskop kada ste blizu njega)
  • Graycale režim - nova Accessibility funkcija koja uklanja kompletno boju sa sistema
  • Poboljšan zoom
  • Skeniranje kreditnih kartica i iTunes gift kartica direktno iz Safarija za lakše kupovine umesto kucanja


  • Brisanje celih albuma ili izvođača u Music aplikaciji umesto pojedinačnih pesama prevlačenjem na levo
  • Dodavanje pesama iz plejlisti u nove plejiste
  • Automatsko brisanje poruka posle 30 dana ili jedne godine
  • Brz pristup poslednjim fotkama prilikom kačenja u poruke, email itd.
  • U vremenskoj prognozi podaci su sada od sajta The Weather Channel umesto Yahoo
  • Produžena prognoza za do 9 dana umesto 5
  • Još informacia o vremenu uključujući izlazak i zalazak sunca, vlažnost, brzina vetra, vidljivost, UV indeks, pritisak...
  • Dodavanje fotki u Notes kao i formatiranje teksta
  • iBooks i Podcast aplikacije dolaze snimljene u iOS automatski
  • Obaveštenja za samo određene prepiske u Mail aplikaciji
  • Kalendar dobija nove kalendare kineski, islamski i jevresjki. Prikaz brojeva nedelja i odbijanje događaja uz komentar
  • Novi izgled za FaceTime
  • Obaveštenje za aplikacije koje koriste lokaciju u pozadini, mogućnost isključivanja
  • Više podešavanja za način kako aplikacije koriste lokaciju (uvek, nikad, kada je app pokrenuta)
  • Nove tastature za Filipinski, Marati, Slovenski i Urdu
  • Podešavanje Share sheet-a - menjanje opcija kojima delite sadržaj. Možete menjati raspored ili isključivati pojedine opcije ili servise.
  • Čuvanje video sadržaja ekrana sa iOS-a na Mac u QuickTime formatu
  • Peer-to-peer AirPlay - iOS uređaji će moći da strimuju sadržaj direktno sa Apple TV-a bez mrežne konekcije
iOS 8 donosi preko 4000 API-jeva. Ovo će otvoriti nove opcije programerima i integrisanje aplikacija u iOS kao i iskorištavanje iOS-ovih opcija u aplikacijama. Npr. Touch ID će moći da se koristi za identifikaciju i u drugim aplikacijama, dok će filteri iz npr. Instagrama moći da se upotrebljavaju direktno u Photos aplikaciju na iOS-u.
Poboljšanja u App Store-u su u vidu paketa aplikacija (app bundles), a to znači da će programeri moći da nude više aplikacija u jednom paketu po nižoj ceni. TestFlight će pružati beta verzije korisnicima na testiranje. A sada ćete gledati i video zapise u opisu aplikacija.

Predstavljeni su i novi paketi jednostavniji programerski jezik Swift za razvoj aplikacija i Metal, koji će da podigne nivo grafike na iOS-u. Programere će obradovati nekoliko kitova za integraciju: SceneKit i SpriteKit za igrice, CloudKit za iCloud integraciju, PhotoKit, HealthKit i HomeKit.

DOSTUPNOST:

Uređaji na koje će zvanično moći da se snimi iOS 8 su:
  • iPhone 4S
  • iPhone 5
  • iPhone 5S
  • iPhone 5C
  • iPad 2
  • iPad 3
  • iPad 4
  • iPad Air
  • iPad Mini
  • iPad Mini 2 (Retina)
  • iPod Touch 5G

Što se tiče jailbreak-a, iOS 8 je već uspešno jailbreakovan. Pogledajte šta je sve novo u iOS 8 beta 2.

Kojoj funkciji u iOS 8 se najviše radujete?

Ako želite da pratite dešavanja iz Apple sveta, dodajte nas na Facebook-u, pratite nas na Twitter-u i dodajte nas u krugove na Google+ mreži.

izvor: apple, macrumors

Нема коментара:

Постави коментар

Cenimo tvoj komentar!

Pročitaj još: