Pronađi članak:

8. 1. 2011.

Appleov iPhone 4 i T-Mobileov G2 najpominjaniji telefoni u 2010.





Sudeći prema rezultatima istraživanja njujorške marketinške agencije Zeta Interactive problemi sa antenama Appleovog telefona iPhone 4 nisu naneli veću štetu kompaniji.

Štaviše, Appleovi telefoni predvode rang-listu najčešće pominjanih telefona u 2010. koju je sastavila pomenita agencija, koristeći algoritam nazvan Zeta Buzz, da bi iz „rudnika“ internet dnevnika, mrežnih oglasnih tabli sa porukama, video lokacija, mrežnih priloga i društvenih mreža „iskopala“ najčešće pominjane telefone i izraze koji se za njih vezuju.

Prvo i peto mesto na listi zauzeli su Appleovi telefoni, iPhone 4 i iPhone 3GS, dok su se na pobedničkom “postolju” našli i T-Mobileov model G2 i Motorolin Droid X, na drugom, odnosno trećem mestu. Motorola ima još jednog predstavnika na listi, model Droid Pro na sedmom mestu, dok je šesto mesto zauzeo Samsungov model Fascinate.

Iznenađuje, mada ne sasvim, pad popularnosti modela kompanije Research in Motion (RIM). Ovaj kanadski proizvođač je na prošlogodišnjoj listi imao čak tri modela BlackBerryja, dok se na ovogodišnjoj nalazi samo jedna “kupina” i to model BlackBerry Tour na devetom mestu. Ipak, očekuje se da tablični računar BlackBerry PlayBook, koji je RIM najavio krajem septembra kao konkurenta Appleovom iPadu i Samsungovom Galaxy Tabu, povrati zanimanje za modele kompanije. Playbook će se u prodaji pojaviti početkom 2011.

Drugo negativno iznenađenje predstavlja slab plasman telefona tajvanske kompanija High Tech Computer (HTC). Njeni modeli HTC Evo 4G i HTC Incredible zauzeli su dvanaesto, odnosno šesnaesto mesto na rang-listi.

Novajlija na listi, južnokorejska kompanija LG Electronics, ostvarila je dobar rezultat, budući da se njen telefon LG Quantum, zasnovan na Windowsu Phone 7, plasirao na četvrto mesto.

Algoritam Zeta Buzz pretražuje ključne termine koji su vezani za svaki pominjani mobilni telefon, bilo da se radi o pozitivnoj ili negativnoj reakciji. Primera radi, T-Mobileov G2 i Samsungov Fascinate su bili prilično izjednačeni u pogledu vrednosti i odnosa efikasnosti i cene. Najčešće pominjani izrazi u opisima ovih telefona bili su “vrednost”, “kupovina”, “cena” i “efikasnost”.

Pošto se pre početka Sajma potrošačke elektronike Consumer Electronics Show (CES), koji se od 6. do 9. januara 2011. godine održava u Las Vegasu, uveliko pričalo o novim Android telefonima, postavlja se i pitanje hoće li iPhone i na kraju 2011. predvoditi rang-listu najpominjanijih telefona, ili će Androidova “invazija” konačno prevladati? (M.B.)


(mikro.rs)

Нема коментара:

Постави коментар

Cenimo tvoj komentar!

Pročitaj još: