Pronađi članak:

17. 1. 2011.

Novi Ajfon za Verizon nema problema s antenom

U utorak je zvanično potvrđeno ono što su Amerikanci već dugo čekali – Epl (Apple) i Verizon su objavili da će Ajfon (iPhone) od 10. februara moći da se koristi i u mreži tamošnjeg najvećeg telekoma. Što je još bolje, verzija Ajfona za Verizonovu mrežu košta kao i verzija za mrežu telekominikacione kompanije AT&T, koja je do sada jedina omogućavala njegovo korišćenje u Americi.


Iako su i stari i novi Ajfon na prvi pogled gotovo identični, između njih postoje veoma suptilne razlike.

Osnovna razlika je u ugrađenoj anteni. Kao prvo, oni koji su na konferenciji za medije dobili priliku da isprobaju Verizonov model, odmah su uvideli da se kod njega ne javlja problem slabljenja signala kad se rukom prespoji prorez između delova antenskog sistema u metalnom okviru. Ako se i javljalo bilo je zanemarljivo. Eliminacija „stiska smrti“ posledica je redizajniranja antene koje je izvedeno paralelno s ugrađivanjem novog čipa za povezivanje u telefonsku mrežu. Na Verizonovom telefonu prorezi su drugačije raspoređeni i umesto tri (dva na donjim uglovima a treći na vrhu, pored utičnice za slušalice) sad ih je četiri (po jedan na svakom uglu i bez onog na vrhu). Signal se gubi jedino kad se prespoje sva četiri proreza, ali malo je verovatno da bi neko tako držao telefon.

Kao drugo, Verizonov model je kompatibilan s 3G standardom EV-DO (umesto sa 4G LTE, uprkos tome što su na proteklom CES-u uveliko reklamirani uređaji koji ga podržavaju), koji omogućava prijem podataka brzinama do 1,4 Mb/s. Verzija za AT&T kompatibilna je sa standardom UMTS koji omogućava prijem brzinom do 3 Mb/s.

Pošto Verizonova varijanta nije zasnovana na najnovijem standardu četvrte generacije LTE, Ajfon za AT&T je teorijski brži od modela za Verizon. Međutim, AT&T-ova mreža nije toliko pouzdana kao Verizonova na mnogim mestima u SAD, tako da brzina koja se dobija u praksi zavisi od toga gde korisnik živi i koliko je dobra pokrivenost u tom području.

Sledeća uočljiva razlika je posledica ograničenja tehnologije CDMA koju koristi Verizonov model – njegovi korisnici ne mogu istovremeno da pregledaju veb i razgovaraju telefonom, za razliku od standarada UMTS u modelu za AT&T koji to omogućava.

Amerikanci koji često putuju biće dodatno hendikepirani Verizonovim modelom i u pogledu rominga. Standard UMTS je mnogo rašireniji izvan SAD, zbog čega je Epl najpre i napravio Ajfon za AT&T koji podržava taj standard. CDMA varijanta Ajfona radiće zato u samo četrdesetak zemalja u kojima postoji podrška za CDMA mreže.

Međutim, Verizon ima i nekoliko dodatnih kečeva u rukavu. Pored toga što mu je mreža u SAD pouzdanija i raširenija, korisnici Ajfona za njegovu mrežu moći će da se služe i jednom popularnom mogućnošću kakva inače odlikuje mnoge Android telefone. Verizonov Ajfon moći će da se ponaša kao WiFi čvor (hotspot) na koji se istovremeno može povezati do pet uređaja, i transformisati 3G podatke u WiFi signale za, na primer, Ajped, prenosivi računar ili internet računar (naravno, samo dok telefon ne zazvoni). AT&T-ov Ajfon može da služi kao spona za prenos podataka (tether) koristeći Blutut (Bluetooth) samo sa jednim uređajem u isto vreme.

I na kraju, sve se svodi na cenu i to ko će dati bolju ponudu. Mada i Verizon i AT&T traže isti iznos za sam telefon (200 dolara za model sa 16 GB a 300 za onaj sa 32) uz dvogodišnji ugovor, Verizon još nije rekao koliko će koštati njegova usluga prenosa glasa i podataka, što bi moglo da mu donese prednost u odnosu na AT&T. Priča se da bi mogao da ponudi paket s neograničenim prenosom podataka (ali to još nije i potvrđeno), za razliku od AT&T-a koji je prošlog leta ograničio sve svoje pakete.

Pažljiviji posmatrači uočili su još jedan zanimljiv detalj – novi Ajfon za Verizon, neznatno je deblji od svog starijeg prethodnika za AT&T, pa neće moći da stane u istu futrolu.

Međutim, priča se ne završava ovde. T-Mobajl (T-Mobile), četvrti po veličini bežični operater u SAD, odlučio je da ne stoji sa strane i samo posmatra borbu koju Verizon i AT&T vode da bi pridobili korisnike Ajfona. Napravio je eplovsku TV reklamu u kojoj ismejava ova dva svoja najveća rivala, navodeći da njegova mreža i njegovi uređaji rade brže od Ajfona 4 na njihovim mrežama.

AT&T je protekle nedelje započeo borbu rečima s Verizonom, jedan dan pre nego što je Verizon objavio svoju vest vezanu za Ajfon. Učinio je to porukom da je „Ajfon napravljen za brzinu, ali da to nije ono što ćete dobiti s CDMA telefonom“. Verizon je dan kasnije uzvratio istom merom poručivši da je „AT&T poznat po mnogo stvari, ali da među njima nije i kvalitet mreže“. Sad je i T-Mobajl uskočio u ring potpaljujući raspravu porukom da je Ajfon 4 spor i na AT&T-ovoj i na Verizonovoj mreži i hvaleći se da njegova 4G mreža pokriva gotovo celu zemlju.

Reklama je rađena po uzoru na Eplovu reklamu „Ja sam Mek, ja sam Pisi“, ali u njoj učestvuju četiri osobe – dva starija gospodina predstavljaju Verizon i AT&T (prvi ima crvenu kravatu, drugi plavu), mladić u crnom odelu je Ajfon 4, a privlačna devojka je Majtač 4G (myTouch 4G), telefon koji nudi T-Mobajl.

Spot počinje tako što devojka pita mladića da li i on poput nje pokriva 4G mrežom gotovo celu zemlju, na šta joj on odgovara „Ne, i prilično sam spor na obe mreže“. Ona mu kratko odgovara „Uh, imaš težak izbor“, a gospodin u sivom odelu, koji predstavlja Verizon, odgovara „Izbor je i kad nemaš izbora“.

Reklama se može pogledati ovde.

T-Mobajl inače koristi mrežu HSPA+ (i naziva je mrežom četvrte generacije iako ona u tehničkom pogledu to nije), sa brzinama od oko 5 Mb/s. I AT&T svoju HSPA+ mrežu naziva mrežom četvrte generacije, ali u njoj se postižu brzine od 3 Mb/s.

Koliko je cela stvar oko Ajfona i njegovog korišćenja na još jednoj mreži privukla pažnju Amerikanaca, možda najbolje govori i to da je taj događaj prokomentarisao i tamošnji čuveni komičar Džon Stjuart, proglasivši u svojoj večernjoj emisiji Dnevni šou (The Daily Show) da je dugotrajna nacionalna Ajfon mora završena i proslavio to usklikom „Sloboda!“, jer su korisnici Ajfona dobili mogućnost da sa AT&T-ove mreže pređu na Verizonovu ukoliko to žele.

„U protekle tri ili četiri godine, svi mi koji imamo Ajfon žrtvovali smo jednu stvar da bismo sa sobom mogli da nosimo svaku fotografiju koju smo ikada snimili, ili svaku pesmu koju smo ikada slušali, ili kućni video ili kompas“, rekao je Stjuart. „Žrtvovali smo mogućnost da telefoniramo. Godinama! Rvali smo se s najpopularnijim skoro telefonom na svetu… E pa naša duga nacionalna noćna mora mogla bi uskoro da se okonča.“ Rekavši to Stjuart je prikazao snimak Verizonovog predsednika Louela Makadama koji najavljuje da će se Ajfon 4 od 10. februara koristiti u njihovoj mreži, a potom je kolegi komičaru Stivenu Kolberu, koji je poznat kao zaljubljenik u Eplove proizvode i rani korisnik Ajpeda, umesto SMS poruke poslao svoj sadašnji Ajfon.(mikro.rs)

Нема коментара:

Постави коментар

Cenimo tvoj komentar!

Pročitaj još: