Pronađi članak:

21. 1. 2011.

Odlazak Džobsa oborio akcije „Epla“ na berzi

Vest da Stiv Džobs, američki poslovni magnat i šef tehnološkog giganta “Epla”, ponovo napušta posao da bi nastavio lečenje izazvala je privremeni pad vrednosti akcija kompanije. Putem mejla Džobs je obelodanio odluku da se povlači na dve godine iz zdravstvenih razloga. Krajem 2008. Džobs se povukao na šest meseci da bi se podvrgao transplantaciji jetre u okviru terapije lečenja raka pankreasa. Prvi put mu je postavljena dijagnoza raka 2004, a iste godine uklonjen mu je tumor. Sada se bolest očigledno vratila.


Iako je vest o tome obelodanjena za vreme praznika u SAD, kad nema trgovanja akcijama i dok još uvek nisu objavljeni rezultati poslovanja “Epla”, vrednost akcija kompanije na frankfurtskoj berzi pala je za 7,5 odsto. Svaki investitor dobro zna da je “Epl” postigao uspeh bez presedana pod vođstvom Džobsa i da mu je poslovanje bez njega za kormilom ugroženo. Sada se razmatra pitanje Džobsovog naslednika, bilo da se on oporavi ili ne. Tačno je da je “Epl” savršeno funkcionisao kad je Džobs bio na transplantaciji, iako su i tada berze reagovale privremenim padom vrednosti akcija. Međutim, “Epl” je sada druga po vrednosti korporacija na svetu iza naftnog džina “Eksona” i vrednost njenih akcija zasniva se na pretpostavkama o rastu koje kompanija možda neće lako ostvariti bez Džobsa.

Suosnivač “Epla” je živa legenda Silicijumske doline, čovek koga nazivaju “nacionalnim blagom Amerike” i koji je svetu dao četiri ravolucionarna proizvoda: “mekintoš”, “ajpod”, “ajfon” i “ajped”.

Rođen je 24. februara 1955. u San Francisku. Pošto mu je majka bila neudata i nije mogla da se brine o njemu, usvojio ga je bračni par iz obližnjeg mestašceta Maunting Vju. Dečak je odrastao među voćnjacima koji će postati poznati svetu kao Silicijumska dolina. U srednjoj školi je odlazio na predavanja u “Hjulet-Pakard”. Iako je već posle prvog semestra napustio Rid koledž u Portlandu, nastavio je da uzima časove, između ostalog kaligrafije, zbog čega je “mekintoš” napravljen s različitim fontovima. Sa 20 godina krenuo je na duhovno putovanje u Indiju.

Zaposlio se kao tehničar u “Atariju”, pioniru video-igrica, a onda sa prijateljem Stivom Voznijako osnovao “Epl kompjuter” u garaži porodičnog doma. Džobs je imao 21, a Voznijak 26 godina.

Džobs je otišao iz “Epla” 1985. nakon borbe za vlast i pokrenuo kompjutersku firmu “NeXT”. Odlaskom Džobsa “Eplov” sjaj je počeo da bledi. Ipak, pomirili su se 1996, kad je “Epl” kupio “NeXT” za 429 miliona dolara i kada se Džobs vratio na tron. Od tada se ređaju uspesi: osavremenjivanje “mekintoša”, lansiranje muzičkog uređaja “ajpod” i onlajn muzičkog softvera “ajtjuns”.

Džobs je morao na operaciju tumora pankreasa 2004, ali se posle tri godine vratio i lansirao “tač skrin ajfon”. Morao je na bolovanje u januaru 2009, ali se već u junu vratio s presađenom jetrom. U januaru 2010. obelodanio je svoj poslednji izum “ajped”.


(Blic Online)

Нема коментара:

Постави коментар

Cenimo tvoj komentar!

Pročitaj još: