Pronađi članak:

22. 4. 2011.

Koliko su prljavi vaši podaci?Organizacija Greenpeace predstavila je izveštaj pod nazivom Koliko su prljavi vaši podaci? (How dirty is your data?), u kome se osvrće na potrošnju i odabir energetskih izvora najvećih IT kompanija.

U ovom izveštaju Greenpeace se osvrnuo na kompanije iz oblasti cloud computinga, jer je potrošnja energije u njihovim data centrima porasla za čak 12 posto, kažu iz ove organizacije, i sada iznosi 1,5 do 2 posto ukupne svetske potrošnje energije. Međutim, osim potrošnje, važno je i koju vrstu energije ove kompanije koriste.

Tako se kao pozitivni primeri ističu kompanije Yahoo, označena kao kompanija sa najvišim Clean Energy indeksom, i Google, koji ulaže u obnovljive izvore energije. Na dnu liste, nalaze IBM, Facebook i Apple, koji osim što ima veliku potrošnju, koristi struju dobijenu iz elektrana na ugalj.
Tešnološke kompanije, prema navodima jednog od autora ovog izveštaja, Gerija Kuka, često sebe predstavljaju kao inovatore, ali kada se radi o energiji, žele da prođu najjeftinije moguće.

"Ako naša kampanja bude uspešna, niko više neće želeti da ga povezuju sa ugljem", rekao je on.

Kompletan izveštaj možete pročitati ovde.

(b92.net)

Нема коментара:

Постави коментар

Cenimo tvoj komentar!

Pročitaj još: