Pronađi članak:

24. 5. 2011.

MacBook Pro 2011 (recenzija)



Iako je Apple taj koji potpisuje, suštinski posao u ovom krugu obavio je Intel.

Krajem februara Apple je predstavio novu seriju MacBook Pro računara, što bi se u jednoj rečenici moglo svesti na nove procesore i grafiku, Thunderbolt i FaceTime HD.

Najbitniji u ovom trenutku su Sandy Bridge procesori, koji figuriraju kao headlineri upgradea koji je obuhvatio i seriju sa ekranom od 13 inča. Upravo takav model stigao je i do nas, nova trinaestica koja spolja izgleda isto, ali se unutra razlikuje suštinski.

Isto

Novi MacBook Pro 13 izgleda praktično isto kao i prethodnik. Dimenzije kućišta i masa ostali su isti, te poboljšanja ili pogoršanja u ovom slučaju nema. Ono što važi već neko vreme važi još uvek, sjajno (u smislu dobro) unibody aluminijumsko kućište sa doduše nešto oštrijim ivicama, trackpad i tastatura sa pozadinskim osvetljenjem čine kvalitetnu i sigurnu celinu.



Ekran je takođe ostao isti, što je jedno od najvećih razočaranja koje je osveženje modela sa ekranom od 13 inča donelo. Da sumiramo već viđeno, sjajni (u smislu sjaja, na engleskom glossy) LED ekran dijagonale 13,3 inča i rezolucije 1280x800 piksela stvari obavlja sasvim u redu ako zanemarimo činjenicu da se radi o rezoluciji koja je bila mainstream pre nekoliko godina.

Da u MacBook Air istih dimenzija nije ugradio ekran veće rezolucije mogli bismo misliti da Apple smatra da nam je 1280x800 dovoljno za ovu dijagonalu, ovako ostaje dilema zašto MacBook pro iste dijagonale ima manju rezoluciju.

Novo

Kao što je pomenuto na početku, u ovom krugu Intel je obavio najbitniji posao. Novi MacBook Pro modeli opremljeni su novim Sandy Bridge procesorima, trinaestoinčni primerci i Intel HD grafikom. ATI grafika ostala je privilegija većih modela (posle dužeg vremena Apple menja Nvidia grafiku ATI-jem), koji uz ozbiljne grafičke čipove imaju i pomenutu Intelovu HD grafiku kada ATI nije potreban.




Core i5 i i7 Sandy Bridge procesori koji se ugrađuju u trinaestoinčne modele jesu ozbiljno brzi, šta više, razlika u odnosu na prethodni model je velika budući da je prethodnik imao Core2Duo procesor. To u realnom svetu znači ubrazanja koja variraju od scenarija do scenarija, ali nikako ne idu ispod 50%, u nekim momentima i brojkama koje su benchmark alati pokazivali, razlika je bila i skoro 100%. Model koji smo imali na testu bio je opremljen bržom opcijom što je dvojezgarni Core i7 na 2,7 gigaherca, 4GB momerije i SATA diskom od 500GB.



Grafika nažalost ne daje tako dobar rezultat u odnosu na prethodnika kao procesor, te je Intelova integrisana HD izvedba čak i nešto sporija pod prethodnika (Nvidia) pri višim rezolucijama, dok se u niskim stvar svodi skoro na isto.

Nova tehnologija za povezivanje u prethodno vreme pominjana kao Light Peak, ugledala je svetla pozornice sa novim MacBookovima, predstavljena kao plod saranje Intela i Applea, nazvana Thunderbolt. Prema Appleovim tvrdnjama, Thunderbolt je brži 12 puta od FireWirea i 20 puta od USB-a 2.0.

Budući da još uvek nema ničega što smo mogli da priključimo na Display Port preko kog Thunderbolt ide, provera ovih tvrdnji ostaje za drugi put.

Napunjena baterija na primerku koji smo testirali uspela je da izdrži oko 7 sati prosečnog korišćenja što je dobar rezultat.

FaceTime u HD-u sada je moguć zahvaljujući novoj kameri sposobnoj da usnimi 720p video.

Pro il Air?

Novi Pro 13 nešto je jeftiniji od prošlogodišnjeg modela. Procesorska snaga, trajanje baterije i Thunderbolt kao plus i slabija grafika kao minus stvari čine prilično realnim. Ipak, sve bi bilo lako i jednostavno kada MacBook Air 13 ne bi postojao.



Apple je namerno ili ne stvari ozbiljno zakomplikovao činjenicom da je krug potencijalnih kupaca modela koji smo imali na testu izuetno uzak. Ako stvari pogledamo iz ugla onih koji hoce dobre performanse u pakovanju koje mogu nositi sa sobom, postavlja se pitanje da li su pola kilograma i manje dimenzije dovoljna kompenzacija za slabiju grafiku i značajno bolju rezoluciju koju modeli od 15 inča imaju.

Ukoliko pak hoćete mobilnost, Air 13 će tom pojmu dati potpuno novo značenje, uz ekran rezolucije koju Pro nudi tek na 15 inča (1440x900).

Znači, ako snaga koju Air za Core2Duo procesorom i SSD diskom (da, manjeg kapaciteta, ali je pitanje da li su gigabajti u laptopu u eri cloud computinga i jeftinih USB diskova još uvek relevantni) nije dovoljna, a opet pola kilograma i par centimetara više nije vizija mobilnosti kojoj težite, MacBook Pro 13 može biti izbor za vas.

Makar dok Apple, kako se šuška, u junu ne predstavi nove Airove sa Sandy Bridge procesorima.

(b92.net)

Нема коментара:

Постави коментар

Cenimo tvoj komentar!

Pročitaj još: