Pronađi članak:

11. 6. 2011.

Apple je zatvoren, Android nepredvidiv?Na samitu Open Mobile u Londonu, čelni čovek Nokije, Stiven Elop, jos jednom je opovrgao glasine o prodaji kompanije, ali i pojasnio zašto su se odlučili na partnerstvo sa Microsoftom.

Elopov komentar na ranije glasine da će Microsoft kupiti Nokiju, a zatim da to želi da učini i Samsung, glasio je: "Nokia nije na prodaju", prenosi sajt PaidContent.

On je rekao i da drugi proizvođači, kao što su Samsung i HTC, koji će proizvoditi uređaje na Windows Phone platformi nisu njihova konkurencija, i da sa dobrodošlicom očekuju nove kompanije koje se odluče da uđu u WP ekosistem. Pravi konkurenti su, prema njegovom mišljenju, Android i Apple.
Elop smatra da je zatvorenost Apple sistema upravo omogućila nastanak Androida.

"Apple je stvorio Android, ili, u najmanju ruku, stvorio uslove neophodne za nastanak Androida. Ljudi su odlučili da ne mogu više da igraju Appleovu igru, i želeli su nešto drugo. Onda je Google ušao u priču i stvorio Android".

Ipak, Elop smatra da nije Android nije potpuno otvoren. " Ako pogledate linije koda u Androidu, možda ćete steći drugačiju sliku o tome koliko je on zapravo otvoren. Ima mnogo više vlasničkog koda nego što to možete pretpostaviti", rekao je Elop.

On je Apple uporedio sa zatvorenom kutijom, a Android sa kutijom koja je otvorena, ali još uvek ima poklopce za koje ne znate kako će se ponašati.

Komentarišući Symbian i Meego platforme, Elop je na ovoj konferenciji rekao je problem sa Meego platformom to što ona nije mogla da dovoljno brzo zadovolji potrebe Nokije, a to su pokrivanje različitih tržišta proizvodima različitog cenovnog ranga. Što se Symbiana tiče, on ih je dobro služio nekoliko godina, ali su shvatili da više ne može adekvatno da odgovori izazovima, rekao je Elop u Londonu.

(b92)

Нема коментара:

Постави коментар

Cenimo tvoj komentar!

Pročitaj još: