Pronađi članak:

29. 6. 2011.

Google predstavio novu socijalnu mrežu - Google+ !



Konačno, Google se ozbiljno uključuje u "socijalni biznis". Nakon što je objavljeno da je usluga Google +1 postala dostupna u celom svetu, Internet gigant je predstavio i čitavu novu socijalnu mrežu Google+ (Google Plus), koja direktno izaziva Facebook. Portal je za sada u fazi testiranja i moguće mu je pristupiti isključivo preko pozivnica. Iz kompanije obećavaju da će uskoro biti globalno dostupan, a u međuvremenu, oni koji su uspeli da ga posete, izveštavaju da je nesumnjivo pozajmio par ideja od Facebooka, mada, s druge strane, nudi potpuno nov pristup deljenju informacija i privatnosti korisnika.

"Mi sada transformišemo sam Google u socijalnu destinaciju, i to na nivou i u razmeri u kojoj nikada do sada nismo ni pokušavali. Ovaj projekat zahtevao je više investicija u ljudske resurse nego ijedan drugi pre njega", izjavio je ovom prilikom Vik Ginota, glavni menadžer za socijalne projekte u kompaniji Google.




Krugovi, protoci, blejanje...

Kako izveštava PC World, Google+ je relativno jednostavan za korišćenje, naročito za korisnike koji su već navikli na Facebook. Ipak, jedan od većih i očiglednijih noviteta su "krugovi korisnika". Kao i u realnom životu, gde se jedna osoba kreće u različitim krugovima ljudi, Plus vam dozvoljava da stvorite više krugova kontakata (porodica, prijatelji ili poznanici), te da sa njima delite različite informacije i komunicirate na potpuno različit način, ako to želite. To je zaista osvežavajuća novina u poređenju sa Facebookom, koji sve prijatelje tretira kao ravnopravne (što može biti problematično).

Samim tim, Google+ ima dosta širu kontrolu privatnosti nego Facebook. Kada hoćete da podelite bilo koji sadržaj, recimo neki članak sa Interneta, možete odabrati kojem će se krugu prijatelja on prikazivati na "Streamu". Zapravo, Stream je kod Googlea ono što je News Feed na Facebooku. Radi gotovo identično, osim što je ograničen podešavanima za krugove prijatelja. Što se onog "drugog dela" privatnosti tiče, Google je jasno stavio do znanja da će na osnovu vašeg korišćenja nove mreže praviti anonimne "socijalne grafikone", koji će se kasnije koristiti za preciznije rezultate Web pretraživanja. Ostaje nam da vidimo kako će to izgledati u praksi, te da li će biti pritužbi, kao kod Facebooka.

Naravno, nije izostala ni zamena za funkciju Like, koja se kod Googlea zove "Google +1" i radi ne samo u okviru mreže, već i na kompletnom Webu (Web pretraživanju). Uz to, kao i kod Facebooka, na Plusu je moguće tagovati ljude na fotografijama. Tagovani korisnici će odmah dobiti obaveštenje i biće im omogućeno brzo skidanje taga.

Funkcija koja Google+ ima, a Facebooku nedostaje, zove se "Hangouts". Radi se i mešavini tradicionalnog chata i video chata (preko Gtalka). Korisnik može pozvati određene krugove ili konkretne prijatelja na ovo "blejanje" (to bi bio najoptimalniji žargonski prevod na srpski), a "blejati" može do 10 prijatelja u isto vreme. Kada više ljudi komunicira na ovaj način, video onoga koji trenutno priča se prikazuje ostalima na centru ekrana. Simpatično, nema šta...


Integracija sa srcem Googlea

Novitet je i funkcija "Sparks", koja se naslanja na najveću Googleovu moć - Web pretraživanje. Uz pomoć Sparksa, korisnici mogu da odaberu neki predmet interesovanja (od biciklizma do heklanja), ili da dodaju neku svoju specifičnu sferu. Google zatim skuplja na Webu sve relevantne informacije na tu temu, a korisnik sortira sadržaje koje želi podeli sa prijateljima (ili krugovima prijatelja).

Google će vam olakšati i pronalaženje prvih prijatelja, dok god koristite neke od Googleovih servisa. Zapravo, praktično sve postojeće Google usluge su na neki način povezane sa novom mrežom. Tako korisnici Gmaila mogu automatski importovati kontakte i pretvoriti ih u prijatelje, birajući, usput, ko pripada kom krugu. Sa Plusom je povezana i Picasa, sa koje se mogu preuzimati fotografije i odakle je direktno moguće birati sliku za svoj profil. Na Google Mapsu je moguće "pinovati" lokacije i deliti ih sa prijateljima iz raznih "pobuda" - primera radi, u sekciji "About me", koja je na Plusu mnogo šira nego kod Facebooka, možete preko Mapsa obeležiti lokacije na kojima ste ranije živeli, kako bi to vaši prijatelji mogli da vide.


A na mobilnom?

Naravno, Google je zajedno sa novom društvenom mrežom predstavio i prateće mobilne aplikacije. Google+ za Android već se može preuzeti sa Android Marketa, i na ekran telefona donosi sve elementarne funkcije mreže, od Streama, preko fotografija do profila. Sa ovom telefonskom aplikacijom moguće je i direktno uploadovati fotografije i video na Plus, i to bez nekih ozbiljnih ograničenja. Maksimalna rezolucija fotografija iznosi 2048 x 2048 pix, a video može trajati i do 15 minuta. Podržana je čak i fullHD rezolucija (1080p) za video. Druga mobilna aplikacija se zove Huddle , duboko je integrisana sa mrežom, i namenjena je organizovanom grupnom chatu (nešto slično kao BlackBerry Messenger).


Google+ će biti dostupan preko adresa google.com/+ ili plus.google.com. Ako ste zainteresovani da vidite kako sve to izgleda, i pre nego što servis bude globalno dostupan, obavezno posetite google.com/+/demo/



(mobihobi)

2 коментара:

  1. Djordje, procitaj ovaj post za upustvo za dobijanje pozivnice. Prosto je kao pasulj! :) http://www.ianatomija.info/2011/07/delimo-google-google-plus-pozivnice.html

    ОдговориИзбриши

Cenimo tvoj komentar!

Pročitaj još: