Pronađi članak:

11. 7. 2011.

Bežični punjač sledećeg iPhonea delo je hrvatskog naučnika



Kao što smo danas pisali, u senci iščekivanja novog iPhonea i, verovatno, naprednijeg iPada (oba očekujemo na jesen), pojavljuju se i najave o sledećoj generaciji Appleovog telefona, koji bi trebalo da donese radikalna unapređenja u poređenju i sa "četvorkom" i "peticom". Jedno od njih je i bežično punjenje baterije, o čemu je pisao ugledni Wall Street Journal.



Iako je bežično punjenje baterije, tj. punjenje preko indukcije magnetnog polja, ideja stara sigurno desetak godina, do sada nije u većoj meri zaživela na tržištu. Kako prenosi hrvatski portal Index.hr, to ne samo da će se promeniti, već će se promeniti zahvaljujući i radu jednog hrvatskog naučnika.

Kako piše Index, kompanija WiTricity, osnovana 2007. godine, navodno je na rubu otkrića koje bi bežično punjenje moglo da na velika vrata uvede na tržište portabilnih uređaja. WiTricity razvija tehnologiju koja se bazira na istraživanju naučnika sa čuvenog MIT instituta, a oni su otkrili nove načine bežičnog prenosa energije preko magnetnog polja.



Radi se o istraživanju hrvatskog naučnika Marina Soljačića, koji je još pre nekoliko godina najavio da je na ovom projektu počeo raditi nakon što ga je "do ludila doveo zvuk telefona koji upozorava da je baterija prazna". Soljačićev rad privukao je pažnju brojnih velikih kompanija, među kojima je i Apple.




Soljačić je, naime, u praksi već dokazao da je bežični prenos energije realnost, uz visoku stopu efikasnosti. U WiTricity je uložila i kompanija Toyota, koju zanima sistem bežičnog punjenja električnih automobila. Ipak, Soljačićeva tehnologija za sada nema komercijalnu primjenu. To bi mogao promeniti upravo Apple, koji je već patentirao aplikaciju za bežično punjenje svojih uređaja. U Applevom patentu opisuje se situacija u kojoj bi iMac mogao biti izvor energije za punjenje iPhonea i iPada, ukoliko se nalaze u radijusu od jednog metra.



Kod ovakvih bežičnih punjača, ne može se zapravo govoriti o bežičnom prenosu električne energije. "Trik" je u emitovanju jakog magnetnog polja i menjanju načina na koji elektroliti u baterijama počinju da rade svoj posao. Umesto struje, oni bi reagovali na energiju magnetnog polja.

Нема коментара:

Постави коментар

Cenimo tvoj komentar!

Pročitaj još: