Pronađi članak:

8. 7. 2011.

iPhone, iPad i iPod Touch na meti hakera



Apple operativni sistem iOS ima veliki bezbednosni propust koji bi mogao da dovede do krađe identiteta korisnika uređaja, saopštila je nemačka Savezna kancelarija za informatičku bezbednost.

Klikom na sajtu na kojem se nalazi zaraženi PDF fajl korisnici uređaja iPhone, iPad i iPod Touch mogu da instaliraju virus koji može da dođe do svih podataka o vlasniku tog uređaja bez njihovog znanja.




Taj propust postoji kod nekoliko verzija iOS-a, kaže nemačka agencija zadužena za bezbednost interneta.

Klikom na zaraženi PDF fajl omogućava se pristup korisnikovim fotografijama, šiframa, tekstuelnim i elektronskim porukama i čak prisluškivanje razgovora.

Savezna kancelarija za informatičku bezbednost ističe da za sada nije zabeležen nijedan slučaj hakerskog napada, ali ukazuje da "treba očekivati da će hakeri uskoro iskoristiti postojeće bezbednosne propuste".

"Mogući scenario za napade sajber-kriminalaca uključuju preuzimanje poverljivih informacija, pristup kameri uređaja, GPS podacima, kao i prisluškivanje razgovora", navodi se u saopštenju nemačke kancelarije za bezbednost interneta.

Portparol kompanije Apple u Nemačkoj rekao je agenciji AP da je stiglo upozorenje Savezne kancelarije, ali ga za sada ne mogu komentarisati.

(mondo)

Нема коментара:

Постави коментар

Cenimo tvoj komentar!

Pročitaj još: