Pronađi članak:

17. 7. 2011.

Šta znači jailbreak, unlock i baseband?


Kada govorimo o jailbreakiranju i otključavanju iPhone-a, puno puta pomenemo baseband. Mnogo ljudi koji su tek kupili iPhone se vjerojatno pitaju što je baseband? I koja je razlika izmedju jailbreaka i otključavanja (unlocking)?

iPhone je uređaj nalik na računalo, sa GSM modemom (pc sa internet konekcijom). Prilikom hakiranja iPhone-a postoje dvije stvari koje se moraju otključati: operativni sistem i sistem GSM modema koji se drugačije zove baseband.



iOS je iPhone-ov operativni sistem koji je zatvoren od stane Apple-a, tj. fajlovi se ne mogu dodavati, kopirati i brisati kao što se to može činiti na kućnom računalu. Kada se iPhone jailbreakira hackeri nalaze način da dodavanje, brisanje i kopiranje fajlova učine dostupnim na iOS-u da bi mogli dodati razne aplikacije i promijeniti stvari na operativnom sistemu. Taj proces se zove jailbreak.

Kada se iPhone jailbreakira jos uvijek nije otključan GSM modem odnosno baseband. Da bi mogli koristiti iPhone za telefoniranje koristeći različite mobilne operatere, mora se otključati GSM modem (baseband). Jedna od aplikacija koja otključava baseband se zove ultrasnOw, a napravili su je hakeri iz poznatog Dev Team-a. Posto UltraSn0w ne moze otkljucati svaki baseband, popularna opcija za korisnike iPhonea 4 je Gavey Sim card.

(omizio)

Нема коментара:

Постави коментар

Cenimo tvoj komentar!

Pročitaj još: