Pronađi članak:

15. 8. 2011.

Google kupio Motorolu za 12.5 milijardi dolara!



Kao grom iz vedra neba, danas stiže prava bomba - Google i Motorola Mobility su objavili da je postignut sporazum po kojem sekcija za proizvodnju mobilnih uređaja čuvene američke kompanije postaje vlasništvo Internet giganta.

Google će izdvojiti 40 dolara po akciji, što znači da čitava transakcija stoji 12,5 milijardi dolara, a već je odoborena od strane borda direktora obe kompanije. Na ovaj način, Google po prvi put u svojoj istoriji ozbiljno ulazi u sektor proizvodnje potrošačke elektronike i zatvara ekosistem koji je počeo da gradi sa platformom Android.




Predstavnici Googlea su izjavili da će im kupovina odseka Motorola Mobility, koji je početkom godine odvojen od ostatka kompanije Motorola, pomoći da poboljšaju ekosistem oko platforme Android, kao i da stimulišu konkurenciju na mobilnom tržištu. Očekuje se da će transakcija biti završena do kraja ove ili početka sledeće godine, a prema trenutno dostupnim informacijama, dogovoreno je da Motorola Mobility nastavi da funkcioniše kao odvojena kompanija.

"Potpuna posvećenost Androidu od strane Motorole je stvorila prirodne uslove da se naše dve kompanije povežu. Zajedno ćemo stvoriti divne stvari za naše korisnike, koje će dati sjajan naboj čitavom Android ekosistemu i pojačati konkurentnost u svetu mobilnih telefona", izjavio je Lari Pejdž, izvršni direktor Googlea, povodom nove akvizicije.

Na mnogo načina, ovakva odluka Googlea je sasvim logična. Motorola poseduje zavidan portfolio patenata na polju komunikacija (24.500 na početku ove godine), koji će pomoći Googleu da sprovede svoju strategiju defanzivnog delovanja na pravne pritiske drugih kompanija. Kupovina verovatno znači i da će Motorola odustati od proizvodnje Windows Phone uređaja, o čemu se šuškalo u poslednje vreme. Što je najinteresantnije, sada je sigurno da će Google sve nove verzije Androida razvijati ekskluzivno u saradnji sa Motorolom, što znači da nas iz te kompanije očekuju mnogi interesantni proizvodi, svojevrsni lideri na Android tržištu.

Šta kažete?

preuzeto sa

Нема коментара:

Постави коментар

Cenimo tvoj komentar!

Pročitaj još: