Pronađi članak:

16. 8. 2011.

iOS uređaji budućnosti mogli bi imati Pico projektore



Recite nam, iskreno, koliko vas je od uvijek željelo da na svom iPhoneu imate ugrađen projektor? Zamislite samo situaciju: kulirate sa ekipom u kvartu, pričate im kako imate odličan novi film ili urnebesan video na vašem iPhoneu, kako im sad to pokazati? Možete ih sve okupiti oko uređaja čiji zaslon ne mjeri ni 4″ i “uživati” u filmu dok vratni mišići ne upute protest ili jednostavno naći prvi zid i uključiti projektor vašeg ljubimca. Koliko god to izgledalo nevjerovatno sada, kroz nekoliko godina moglo bi postati svakodnevnica, barem ako je suditi po novom Appleovom patentu.

Patent prikazuje par iOS uređaja koji na zid projeciraju tekstualni sadržaj i video. Ideja nije nova, a oni koji pomno prate industriju mobilnih aparata sjetit će se da je Samsung već u ponudi imao uređaj sa ugrađenim projektorom. Najveća novina ovdje je mogućnost interakcije između nekoliko iUređaja, naime, slike pokazuju kako bi dva uređaja mogli biti u mogućnosti da dijele projektovane radne površine te bi tako projekcija sa dva neovisna uređaja mogla stvarati jedan, dvostruko veći, zaslon.






Uređaji, kao i komande same projekcije, mogle bi se kontrolisati putem raznih gestikulacija. Nije poznato da li bi komandne geste registrovao sam zaslon osjetljiv na dodir ili bi taj posao pripao kamerama koje bi dobile hardware sličan onom koji se danas može naći na jako popularnom Kinect dodatku za Xbox 360.



Bez obzira što ovo zvuči odlično na papiru, tehnologija za realizaciju je još u povojima. Pico projektori su veliki potrošači baterije a kvalitet slike koji su trenutno u stanju projecirati je daleko od savršenog. Baterije većeg kapaciteta, optimizirana potrošnja i smanjenje komponenti projektora potrebni su da bi cijela stvar zaživjela na iPhonenu, iPadu, iPod touchu budućnosti.

iAnatomiju možete pratiti i preko naših Facebook i Twitter stranica.

(omizio)

Нема коментара:

Постави коментар

Cenimo tvoj komentar!

Pročitaj još: