Pronađi članak:

7. 9. 2011.

Moblini operateri testiraju iOS 5



Nakon što je prije nekoliko dana Apple počeo sa agresivnijom obukom uposlenika svojih Apple Store dućana u predmetima iOS 5 i iCloud, kroz sličan proces obuke sada prolaze i uposlenici telekomunikacijskih operatera. Sličan scenario desio se prošle godine uoči izlaska iPhonea 4 te iOSa 4 a jedina novina vrijedna pomena je to da se uposlenici operatera sada obučavaju i u korištenju potpuno novog iCloud servisa.

Iako je ovdje riječ o dva zasebna entiteta ovakav potez ne čudi ako na umu imamo gotovo neraskidivu povezanost funkcija nove iOS generacije sa iCloudom. Materijali koji se koriste u ovoj obuci razvijeni su u suradnji sa samim Appleom i sadrže detaljne video upute kao i iscrpnu PDF dokumentaciju. Sve ovo izazvalo bi mlaku reakciju onih koji prate dešavanja oko Applea da nije druge vijesti. Naime, odabrani operateri su u svrhe testiranja i obuke dobili gotovo finalne verzije iOSa 5! Da, nakon rekordnih sedam beta verzija novog operativnog sustava čini se da se polako ali sigurno bližimo GM (golden master) inačici. Spominje se kako se verzija u rukama operatera razlikuje od svih sedam, do sada poznatih, beta verzija iOSa 5 te da su prisutne i neke nove funkcije. Jedna od njih je i FaceTime preko 3G mreže koja je, navodno, dobila dosta visok prioritet kod testiranja. Poznato je da je do sada FaceTime servis bio moguć samo preko wifi mreža (osim, naravno, ako ste bili voljni da instalirate određeni tweak iz Cydiae).




Operaterski iOS 5 sadrži i dugo očekivanu Nuance „govor u tekst“ funkciju. Ovdje je možda potrebno da damo malo pojašnjenje. Nuance je kompanija zaslužna za razvoj kvalitetnih aplikacija za mobilne uređaje i računala, a koje svojim korisnicima omogućavaju da izgovorene riječi „prevede“ u tekst ispisan na njihovom uređaju. Ova kompanija od prošle godine je u vlasništvu Applea te integracija ovakve funkcije u iOS 5 nije nikakvo iznenađenje, pogotovo ako se zna kako je već neko vrijeme dostupna na Android operativnom sustavu.

Čini se kako smo sada jedan divovski korak bliže prezentaciji iPhonea 5, preostaje nam samo da Apple objavi „misteriozni“ media event.

(omizio)

Нема коментара:

Постави коментар

Cenimo tvoj komentar!

Pročitaj još: