Pronađi članak:

18. 9. 2011.

Sve što niste znali o Steveu Jobsu: od budizma, preko Pixara do iPada



Steve Jobs je nedavno objavio kako napušta mjesto direktora Applea, tvrtke koju je osnovao sa Steveom Wozniakom. Jobs je jedan od onih direktora koji imaju izuzetan utjecaj na razvoj proizvoda svoje tvrtke tako da je upravo njegov perfekcionizam i visoki zahtjevi urodila tehnološkim plodovima poput iPoda, iPhonea i iPada.

Svojim prezentacijama uspjevao je zaintrigirati svijet i pretvorio Apple u jednu od navrjednijih tvrtki današnjice. Što zapravo znamo o Jobsu, čovjeku koji izbačen iz vlastite tvrtke i svojevremeno stvorio Pixar?

Zaljubljen u kaligrafiju pa napustio fakultet

Jobs je više puta u svojim intervjuima naglasio kako je kaliografij odnosno umijeće lijepog pisanja bila bitna za razvoj Appleovih računala. Jobs na fakultetu nije imao mnogo novca, ali je koristio svaku priliku da otkrije nešto novo. Na Reed Collegeu je imao priliku prisustvovati vjerojatno najboljem kolegiju posvećenom kaligrafiji u SAD-u na kojemu je naučio što je serif, a što sans serif i još štošta. Kad su kasnije stvarali prvo Macintosh računalo, Jobs se sjetio kaliografije i uvjerio kolege da njihov operativni sustav mora imati lijepe fontove.

Jobs je napustio fakultet nakon jednog semestra i odlučio otputovati u Indiju s kolegom i kasnijim prvim Appleovim zaposlenikom Danielom Kottkeom. Vratio se kao budist i počeo eksperimentirati s LSD-om i psihodeličnim drogama.

Milijunaš s 25 zahvaljujući Appleu II

Appleovi suosnivači, Jobs i Steve Wozniak, po prvi put su postali milijunaši zahvaljujući Appleu II, prvom komercijalno uspješnom masovno proizvedenom mikroračunalu. Dok je Wozniak složio hardver i napisao softver, Jobs je njihov projekt pretvorio u uspješan proizvod. Ključno je bilo stvoriti pristupačan proizvod koji će kupce podsjećati na kućanski aparat te predstaviti ga kao osobno računalo. Još je samo trebalo smisliti ime…

Zašto je Apple… Apple?

Kako bi uspjeli prodati svoj proizvod, osobno računalo, Jobs je smatrao kako se moraju udaljiti od hladnih i nedostupnih imena kakva su koristili tadašnji tehnološki divovi IBM, DEC i Cincom. U trenutku kada su osnivali tvrtku Jobs je radio u voćnjaku pa mu je palo na pamet da tvrtku nazovu po jabukama. Stoga: Apple, iako je Wozniaka brinulo kako će reagirati druga jabuka, Beatlesova diskografska kuća istog imena.

Bila je 1984…

…a samo su Steve Jobs i John Sculley htjeli da Apple prikaže televizijski spot kojeg je režirao Ridley Scott. “1984” je spot koji je najavio predstavljanje Appleovih Mac računala,a prikazivao je junakinju koja u svijetu poslušnih robova razbija ekran Velikog brata, pri čemu se u ovom slučaju mislilo na IBM i Microsoft. Pogledajte neobičan, a danas vrlo cijenjen televizijski spot:






Spomenuti John Sculley bio je predsjednik Pepsija prije nego što ga je Steve uvjerio da postane direktor Applea tako što ga je pitao želi li zauvijek prodavati zašećerenu vodu ili promijeniti svijet. Jobs je smatrao kako treba iskusnog direktora kako bi se Apple dalje razvijao, ali odnosi između dvojice čelnih ljudi tvrtke uskoro su zahladili.

Izbačen iz vlastite tvrtke

Na kraju su na sastanku upravnog odbora tvrtke pokušavali jedan drugog izbaciti iz tvrtke, a odbor je na kraju odlučio kako je Sculleyeva strategija bolja. Jobs je ubrzo dao ostavku, a tzv. Sculleyevo doba upravljanja Appleom gotovo je uništilo tvrtku. Scully je naime smatrao kako Apple treba konkurirati IBM-u u njihovoj vlastitoj kategoriji, stvarajući desetine različitih modela Macintosha koje kupci nisu htjeli.

NeXT? Pixar!

Steve Jobs je napustio Apple s nekoliko ključnih zaposlenika s kojima je osnovao novu računalnu tvrtku: NeXT. Njihova računala bila su namijenjena obrazovnom i poslovnom sektoru i iako kvalitetna, gotovo da se nisu prodavala.




Jobs je odlučio kupiti tvrtku The Graphics Group koja je za Lucasfilm razvijala napredne računalne grafike i pretvorio je u Pixar. Nakon nekoliko godina neprofitabilnosti pri čemu su poušavali prodavati Pixar Image Computer, zajedno s Disneyem razvili su niz danas poznatih animiranih filmova koje je Disney distribuirao. Toy Story, A Bug’s Life, Monsters Inc. itd. Steve je 2006. Pixar prodao Disneyu za više od 7 milijardi dolara.

Povratak u Apple

Apple je 1996. kupio NeXT, čime je temelj njihovog operativnog sustava, OPENSTEP, postao temelj današnjeg Mac OS X-a. Steve se ovom akvizicijom vratio u Apple, a 1997. ponovno postaje CEO. Uslijedilo je ukidanje Macintosh klonova i licenciranja Appleovog operativnog sustava te zatvaranje neprofitabilnih projekata. Nakon toga počeli su se pojavljivati iProizvodi. Prvenstveno iMac, ali i….

iPod, iPhone i iPad

Tko će kupiti skupi multimedijalni player od Applea? Iako prvi iPod danas izgleda smiješno, 2001. bio je prava revolucija. Prodaja je značajno porasla nakon što je 2003. Apple predstavio iTunes Music Score gdje su korisnici mogli kupiti pjesme za 99 centa. Na žalost, u regiji ga i dalje ne možemo koristiti:



Mjesecima pa i godinama se govorilo kako bi Apple mogao predstaviti mobitel i svi su sumnjali. Mnogi i danas tvrde da iPhone nije promijenio ništa, zaboravljajući koje su mobilne sustave koristili prije njega. Da nema iPhonea, ne bismo tako brzo dobili ni Android, a kamoli dobili (i izgubili) webOS. Uređaj po imenu iPhone, tko bi rekao da ćemo ga koristiti?



Appleova zadnja igračka je tablet, tzv. iPad. Zahvaljujući iOS-u Apple je uspio stvoriti tablet koji su korisnici zaista htjeli kupiti tako da zasad kad govorimo o tržištu tablet računala zapravo govorimo o iPadu:



Iako Jobsov perfekcionizam graniči s tiranijom, njegov osobni ukus utjecao je na razvoj računalnih i mobilnih tehnologija koje danas svakodnevno koristimo. Većina direktora tehnoloških tvrtki zna ih voditi, ali rijetki su oni koji, poput Stevea Jobsa, znaju stvoriti viziju proizvoda kojeg kupci zaista žele. Iako se mnogi netokrati možda s time neće složiti, Jobsa je uvijek prvo zanimao krajnji proizvod, a ne tehnologija koja ga pokreće. Benefits, a ne features, rekli bi mnogi:



preuzeto sa

Нема коментара:

Постави коментар

Cenimo tvoj komentar!

Pročitaj još: