Pronađi članak:

12. 10. 2011.

Stiv Džobs objašnjava zašto je stalno nosio identičnu garderobu


Volter Ajzakson je u oficijelnoj biografiji Stiva Džobsa prepricao zašto je on uvek nosio crnu rolku, farmerke i patike.

U pitanju je crna rolka dugih rukava St. Croix, patike New Balance 991 i farmerke Levi's 501.

“Za vreme putovanja po Japanu početkom osamdesetih Džobs je upitao predsednika Sonija, Akija Moritu, zbog čega svi u fabrikama njegove kompanije nose uniforme. »Izgledao je veoma postiđeno i kazao mi je kako posle rata niko nije imao nikakvu odeću, pa su kompanije kao što je Soni morale da svojim radnicima daju nešto da svakog dana obuku«, prisetio se Džobs. Tokom godina, uniforme su se razvile u sopstveni osobeni stil, naročito u kompanijama poput Sonija, i tako su se radnici vezivali za kompaniju. »Zaključio sam da želim takvu vrstu vezanosti i za Apple«, prisetio se Džobs.




Soni, koji je duboko cenio modu, angažovao je slavnog kreatora Iseja Mijakea da kreira jednu od njegovih uniformi. Bila je to jakna od najlona otpornog na cepanje, s rukavima čiji su rajsferšlusi na ramenima mogli da se raskopčavaju kako bi se dobio prsluk. »Tako sam ja pozvao Iseja i zamolio ga da kreira prsluk za Apple«, prisetio se Džobs. »Vratio sam se s nekim uzorcima i rekao svima kako bi bilo sjajno kad bismo svi nosili te prsluke. O, čoveče, kako su me samo izviždali i oterali s pozornice. Ta ideja se nikome nije dopala«.

“Međutim, zahvaljujući tome on se sprijateljio s Mijakeom i redovno ga je posećivao. Isto tako je voleo zamisao da i sam ima uniformu, ne samo zbog toga što bi to bilo zgodno za svaki dan (bio je to racionalan razlog na koji se pozivao) već i zbog mogućnosti da ispoljava osobeni stil. »Zato sam zamolio Iseja da mi napravi nekoliko svojih crnih polurolki koje su mi se dopadale, a on mi je sašio stotinjak«. Džobs je primetio koliko sam se iznenadio kada mi je to ispričao, pa je pokazao na gomile rolki u plakaru. »To ja nosim«, rekao je. »Imam ih dovoljno da mi potraju do kraja života«.”

Pogledajte kako se stiv oblačio godinama:



Ako želite da pratite dešavanja iz Apple sveta, dodajte nas na Facebook-u, pratite nas na Twitter-u i dodajte nas u krugove na Google+ mreži.

izvor: Stiv Džobs, Volter Ajzakson

Нема коментара:

Постави коментар

Cenimo tvoj komentar!

Pročitaj još: