Pronađi članak:

17. 11. 2011.

Džobs želeo da Apple bude mobilni operater



Pokojni Stiv Džobs imao je želju da Apple pokrene sopstvenog mobilnog operatera, umesto da ima ugovore sa postojećim telekomunikacionim kompanijama, tvrdi Džon Stenton, predsedavajaći borda direktora investicionog fonda Trilogy Partners.

On je objasnio da je sa Džobsom više puta razgovarao na tu temu, u periodu od 2005. do 2007. godine. Međutim, Džobsova vizija nije bio klasični operater, već mrežna infrastruktura za iPhone koja bi se zasnivala na nelicenciranom Wi-Fi bežičnom spektru. Pokojni predsednik Applea je od te ideje odustao tokom 2007. godine, ali je i dalje imao plan da promeni način na koji proizvođači mobilnih uređaja sarađuju sa operaterima.




Naime, Stenton objašnjava da su, pre nego što se pojavio prvi iPhone, operateri bili ti koji su diktirali pravila brendiranja mobilnih uređaja i usluga.

Danas su iPhone i Android telefoni promenili tržište, jer nude nemali broj usluga od kojih operateri ne mogu da imaju nikakve prihode, niti na koje mogu da imaju direktan uticaj. Uz to, smartfoni sada nisu stoprocentno zavisni od infrastrukture mobilnih operatera.

preuzeto sa

Нема коментара:

Постави коментар

Cenimo tvoj komentar!

Pročitaj još: