Pronađi članak:

14. 11. 2011.

Kingston Wi-Drive 16GB: Bežičan storage za Apple uređaje [DODATNA OPREMA]


Proširivost memorije nije jača strana kada su "iProizvodi" u pitanju. Istina, njihov početni kapacitet memorije je zaista veliki i mnogi korisnici koji su pametno birali svoj uređaj pri kupovini ne dolaze lako u situaciju da popune sav raspoloživi prostor. Ukoliko se to desi, nema nekog laganog izlaza, već su brisanje podataka ili bekap jedina praktična opcija.

Proizvođači se dovijaju kako da korisnicima ponude što jednostavniji način da dobiju dodatni kapacitet, a jedno od rešenja je i putem bežične konekcije. Kingston je tržištu predstavio uređaj ovog tipa, sa nazivom Wi-Drive, na koji biste smeštali podatke bežičnim putem i praktično dobili eksternu "storage" jedinicu. Da li ovo ima i praktičnu vrednost?

Kingston Wi-Drive 16 GB

Wi-Drive stiže u skromnoj kutijici koja sadrži sam uređaj, miniUSB kabl za konekciju sa računarom kao i veoma kratko uputstvo. Potonje je sasvim dovoljno da vam objasni sistem funkcionisanja Wi-Drive-a kao i osnovne korake koje treba napraviti kako biste krenuli sa radom. Model koji se nama našao na testu poseduje kapacitet od 16GB, dok će se na tržištu naći i verzija od 32GB. Interesantno je to da određeni Apple uređaji idu sa kapacitetom do 64GB, pa nam je pomalo paradoksalno to što bi u takvom slučaju najveći Wi-Drive imao samo 50% kapaciteta što, složićete se, i nije neko proširenje.


Ovaj uređaj je dimenzija jednog iPhone uređaja, s tim što je malo duži. Za izradu je korišćena crna plastika, ivice su zaobljene, a od detalja se mogu primetiti nekoliko LED indikatora, taster za paljenje, kao i miniUSB konektor na vrhu. Diode plave boje označavaju da je veza između uređaja i Wi-Drive-a ostvarena, dok zeleni LED na tasteru za paljenje služi kao pokazatelj napunjenosti baterije i stanja u kom se nalazi uređaj. Preko ovog tastera ćete saznati i kada je integrisana baterija pri kraju, a inače prema specifikacijama bi trebala da obezbedi do četiri sata autonomije.

Komunikacija između ovog uređaja i vašeg prenosnog Apple uređaja se izvršava putem aplikacije koju besplatno možete preuzeti preko App Store-a. Da biste ih povezali, potrebno je samo upaliti Wi-Drive, nakon čega će ga prenosni uređaj prepoznati kao Wi-Fi konekciju, a sve ostalo se vrši putem Kingston-ove aplikacije.


Bilo kako bilo, ideja Wi-Drive-a je vrlo jednostavna. Konekcija sa računarom se izvrši putem USB kabla, nakon čega ste spremni da prebacujete sadržaj na Wi-Drive, a u isto vreme se on i puni. Operativni sistem ga vidi kao i bilo koji drugi uređaj sa fleš memorijom, a fajlove prebacujete u "media" folder.Tu se javlja interesantna situacija, jer ste ograničeni na određeni tip dokumenata koje neki od iPhone/Pad/Pod uređaja mogu da pročitaju "out of the box". Jednostavno, ne postoji mogućnost otvaranja fajlova putem dodatno instaliranih aplikacija, što mnogima može biti razlog za eliminaciju ovog uređaja prilikom kupovine. Primera radi, probali smo da prebacimo strip u elektronskom formatu, da bi Kingston-ova aplikacija prosto odbila da pokrene fajl. Naišli smo na još dosta primera tokom rada, tako da je potrebno proveriti kompletan spisak na sajtu Kingstona kako biste bili sigurni da se neće desiti da se razočarate.


Kingston je najavio da će se to ispraviti kroz naredne verzije aplikacije, a pored ove ispravke, biće potrebno još dosta toga da se ona "ispegla" do kraja. Na primer, osim toga što je smanjen broj ekstenzija koje ćete biti u stanju da pokrenete, nije moguće kopirati sadržaj sa Wi-Drive-a niti na njega na bilo koji drugi način osim preko računara. Dakle, ukoliko ste imali ideju da izvršite bekap vašeg iPad-a, na primer, to neće biti moguće. Jednostavno, omogućeno je samo konzumiranje sadržaja. Jedna od pozitivnih strana ovog proizvoda je to što više korisnika može pristupati njegovim fajlovima u isto vreme. Ipak, praktičnost ove mogućnosti je upitna u realnim okolnostima, eventualno za pravljenje sastanaka, ali je to vrlo ograničena sfera.


Iako su pojedini proizvođači ponudili isti sistem kao Kingston uz razliku što koriste hard diskove koji obezbeđuju veći kapacitet po istoj ili nižoj ceni, očekivali smo da Kingstonov predstavnik, zahvaljujući fleš memoriji, pruži bolje performanse. Neočekivano, ali to nije bio slučaj, jer su iste sasvim prosečne. Sa 20MB/s za čitanje, odnosno oko 9MB/s za upis podataka, ovaj model definitivno ne odskače kao što smo se potajno nadali. Kako to izgleda u praksi? Istina, kopiranje fajlova sa računara u slučaju da se radi o gigabajtima, ume da potraje. Ipak, u radu nismo osetili značajniji lag iako se koristila bežična mreža, pa se čak i "stream" video fajlova odvijao potpuno glatko i u tom smislu smo veoma zadovoljni. Naravno, sa manjim podacima, kao što su slike, iPad na kom smo testirali je baratao kao da se nalaze u lokalnoj memoriji, što je za svaku pohvalu.





Ukoliko ne želite da neko pristupa vašim podacima na ovom proizvodu, postoji klasična WEP, WPA i WPA2 zaštita, a kako ne biste ostajali bez internet konekcije tokom njegovog korišćenja, sam Wi-Drive omogućava da se preko njega konektujete sa hot-spotom u blizini. Neke stvari bi definitivno bile jednostavnije da je od starta omogućena dvosmerna komunikacija između ovog mališana i uređaja sa kojim je povezan. Tada bi autonomija bila daleko manje opterećujući faktor, jer biste znali da u svakom momentu možete prebaciti ono što vam je potrebno sa njega na vaš iPad, iPod ili iPhone. Inače, treba napomenuti da Wi-Drive nije ograničen isključivo na rad sa Apple uređajima, već da se putem Web interfejsa može pristupiti i sa drugih mobilnih OS-ova.


Bilo kako bilo, ovo je dosta dobar uređaj, sa nizom ograničenja kojih je očigledno i Kingston bio svestan, jer je niz ispravki koje bi mu donele povećanu funkcionalnost najavljen. Naravno, uvek ostaje rizik da ukoliko se sada odlučite na njega, nešto od obećanog ostane neispunjeno i zaključak će se upravo voditi prvenstveno sa tim u vidu. Prosto i jednostavno, o uređaju i konceptu imamo pozitivno mišljenje, a naša preporuka je da sačekate prvo da softver za Wi-Drive sazri, pre nego što ga uzmete u obzir za kupovinu.


Prednosti:
- Ono što treba da radi, radi dobro
- Solidna autonomija
- Jednostavnost korišćenja
- Radi i sa drugim OS-ovima




Nedostaci:
- Poprilično ograničena funkcionalnost
- Najavljeni update-ovi i količina dorada koje se očekuju postavljaju pitanje da li je možda prerano pušten u prodaju
- Korišćenje flash memorije nije donelo nikakvo ubrzanje, a podiglo je cenu

Još dodatne opreme možete pronaći u našoj galeriji.

Ako želite da pratite dešavanja iz Apple sveta, dodajte nas na Facebook-u, pratite nas na Twitter-u i dodajte nas u krugove na Google+ mreži.

izvor: benchmark.rs, autor: Nebojša Todorović

Нема коментара:

Постави коментар

Cenimo tvoj komentar!

Pročitaj još: