Pronađi članak:

9. 12. 2011.

iPen - prvi aktivni stylus za iPad



Nema sumnje da su tableti koji osim upravljanja prstima podržavaju i stiluse (olovčice) našli svoje mesto na tržištu. Jednostavno, neretko je to najpraktičniji način za vođenje beleški, crtanje i obavljanje drugih sličnih poslova. S obzirom da nema naznaka da Apple u ovom trenutku razmišlja da uvede takvu funkcionalnost na iPad, šansu su videle nezavisne kompanije.

Kompanija Cregle Inc predstavila je dodatak asocijativnog imena iPen, prvi aktivni stilus za iPad, čija prodaja treba da započne početkom sledeće godine. Zašto je iPen toliko zanimljiv?

Ekran iPada jednostavno nije dizajniran za stiluse. Iako na tržištu ima kapacitivnih olovčica koje mogu da interaguju sa kapacitivnim ekranima, njihova preciznost, kao i prepoznavanje osetljivosti pritiska, pod velikim su znakom pitanja. Zato se komplet iPen sastoji ne samo od stilusa, već i od posebnog senzora koji se priključuje na port za napajanje, a koji potom "hvata" pokrete ruke. Tako se sa iPenom mogu praviti veoma precizni crteži i skice (pogledajte video).




Pored toga, kombinacijom ovakvog hardvera i softverske optimizacije u određenim aplikacijama, Cregle se pobrinuo da nema "sukoba" između stilusa i samog touch ekrana. To znači da tokom crtanja slobodno možete nasloniti ruku na ekran. U ovom trenutku, iPen će pouzdano raditi sa popularnim crtačkim aplikacijama za iPad, kakve su Ghostwriter Notes, My Netbook!, iWriteWords i GoodNotes. O optimizaciji za svoj proizvod, kompanija pregovara i proizvođačima drugih aplikacija za skiciranje i crtanje, kakve su ArtRage i SketchBox Pro.

Zanimljivo je da Cregle investicije za lansiranje ovog proizvoda traži preko online servisa KickStarter. U ovom trenutku, skoro 600 "običnih ljudi" je investiralo ukupno preko 44 hiljade dolara, dok je zacrtana cifra za pokretanje projekta iznosila 35 hiljada. Dakle, izgleda da neće biti prepreka da se ovaj zanimljivi stilus nađe na tržištu.

Oficijelni sajt.

Pogledajte video:



izvor: mobihobi

Нема коментара:

Постави коментар

Cenimo tvoj komentar!

Pročitaj još: