Pronađi članak:

15. 12. 2011.

Microsoft kupuje kompaniju Nokia?



Pre nekog vremena, glasine da bi Microsoft mogao da kupi kompaniju Nokia podigle su cene akcija finskog giganta, ali se bura relativno brzo stišala čim su te priče odlučno demantovane. Sada se prašina opet podiže - banka Danske Bank objavila je izveštaj sa predviđanjima da će u prvoj polovini 2012. godine Microsoft ipak otkupiti odeljenje za proizvodnju smartfona od kompanije Nokia.

To je odmah rezultovalo ponovnim skokom akcija Finaca za 3,2 procenta. Nokia je, inače, već pustila u prodaju prve telefone zasnovane na Microsoftovoj platformi Windows Phone, ali ovim gigantima ipak predstoji veoma težak zadatak da od Googlea i Applea ukradu deo tržišnog kolača.




Premda bi obe kompanije ranije odbacile ovakav scenario svaki put kada je mogućnost kupovine dolazila u žižu javnosti, sve više analitičara, a među njima i stručnjaci pomenute danske banke, veruju da bi takav scenario "imao smisla". Jednostavno, spajanjem velikog softverskog i hardverskog giganta zatvorio bi se ekosistem potreban za pojačanu konkurentnost na tržištu.

Uostalom, zagovornici teorija zavere veruju da je čitava priča sa postavljanjem Stivena Elopa na čelo kompanije Nokia, zapravo diverzija koja je od početka za cilj imala da Microsoft preuzme finskog giganta. Podsećamo, Elop je ranije imao zapaženu karijeru upravo kao visoki menadžer Microsofta.

preuzeto sa

Нема коментара:

Постави коментар

Cenimo tvoj komentar!

Pročitaj još: