Pronađi članak:

16. 1. 2012.

Apple po prvi put objavio spisak svojih dobavljača



Apple je po prvi put objavio spisak kompanija koje ga snabdevaju materijalom i komponentama neophodnim za proizvodnju njegovih uređaja i to u jeku rastućih kritika kojima je izložen u pogledu radne snage i radnih uslova koji se praktikuju pri njihovoj proizvodnji, naročito u Kini.

Taj spisak je godinama čuvan u tajnosti, a čak i najmanji detalj o bilo kom uređaju i komponentama neophodnim za njegovu izradu nije se mogao saznati pre nego što se uređaj javno predstavi, što je postalo izvor intriga i kontroverzi. Investitori su mogli samo da nagađaju ko će postati sledeći Appleov dobavljač ili koji je skinut sa spiska.

Objavljeni spisak sadrži dobavljače odgovorne za 97% ukupnih nabavki. Među njima su, na primer, Intel, Broadcom, Amphenol i Sanyo Electric. Ova transparentnost možda je znak promena u kompaniji kojom sada rukovodi Tim Kuk.




Dokument pod naslovom „Izveštaj o napretku u odgovornosti snabdevača“ (Supplier Responsibility Progress Report) objavljen u petak, dokumentuje 229 inspekcija u lancu snabdevanja koje je kompanija sprovela prošle godine. Njihov broj je 80% veći u odnosu na 2010. kad je obavljeno 127.

Utvrđeno je da postoje prekršaji vezani za radnu snagu, njeno zdravlje i radne uslove, uključujući i slučajeve diskriminacije žena u drugom stanju i zapošljavanje maloletnih lica. Apple je u svim tim slučajevima naveo kako je postupio kad je prekršaj otkriven, što je rezultiralo prekidanjem poslovne saradnje s kompanijama koje su više puta ponovile prekršaje ili zahtevanjem da se sprovedu mere da se uočeni slučajevi ne ponove.

Izveštaj je objavljen svega jedan dan nakon što su se nezadovoljni radnici zaposleni u proizvodnji Mikrosoftovih konzolaXbox u pogonima kompanije Foxconn Technology Group, kineskog ogranka tajvanske kompanije Hon Hai Precision Industry, popeli na krov šestospratnice u kojoj stanuju i zapretili da će skočiti. Srećom, niko nije skočio, ali incident jasno ukazuje na nezadovoljstvo radnika. Ova kompanija inače proizvodi i Appleove tablet računare iPad i telefone iPhone.

U Šenženu gde se nalazi ogroman fabrički i stambeni kompleks Foxconna radi oko 300.000 ljudi. U 2010. godini tu se desilo desetak samoubistava, zbog čega su na stambenim zgradama u visini prvog sprata postavljene mreže kako bi se sprečili samoubilački skokovi s krovova.

U izveštaju se kaže da je 78% snabdevača poštovalo antidiskriminatorne standarde, ali da samo 61% ima sisteme koji sprečavaju da se to ubuduće ne događa. Skoro svi (97%) su sprečili zapošljavanje maloletnika, ali samo 72% ima jasno ustanovljenu politiku koja sprečava takvu praksu. Samo 38% snabdevača je sledilo Appleovu politiku u pogledu broja radnih sati, dok je 69% sprovodilo njegova pravila o nadnicama i beneficijama.




Generalno gledano 74% snabdevača se pridržavalo Appleovih standarda. Među uočenim prekršajima navedeni su slučajevi testiranja kandidata na hepatitis B i trudnoću, kao i prekoračenje granice od najviše 60 radnih sati nedeljno. Saopšteno je i da se kod 109 snabdevača nije isplaćivao prekovremeni rad.

Apple se nezavisno od ovog izveštaja pridružio Udruženju za poštene uslove rada (Fair Labor Association), grupi kompanija i univerziteta čiji je cilj da se unapredi radna praksa. Udruženje sprovodi nenajavljene inspekcije u nasumično odabranim fabrikama svojih članova.

preuzeto sa

Нема коментара:

Постави коментар

Cenimo tvoj komentar!

Pročitaj još: