Pronađi članak:

6. 2. 2012.

Kako smartfoni podnose hladnoću?



Pojedini proizvođači ne dozvoljavaju da se njihovi aparati koriste po hladnom vremenu, dok drugi garantuju da će raditi čak i na -20 stepeni.

Apple iPhone, na primer, zvanično se može koristiti samo na temperaturama između 0 i 35 stepeni Celzijusa. Drugim rečima, korisnici u Srbiji koji ga iznesu napolje ovih dana čine to na sopstvenu odgovornost. Ukoliko telefon prestane da Apple Epl se ne smatra krivim i takav kvar nije pokriven garancijom. HTC i Nokia ne navode u svojim uputstvima za rukovanje koje su radne temperature njihovih telefona. Samsung, s druge strane, garantuje da će njegovi telefoni raditi na temperaturama od -20 do +50 stepeni.

Finsko izdanje PC Worlda (koji se tamo zove Mikro PC) odlučilo je da ispita da li proizvođači mogu da ispune svoje tvrdnje u realnim uslovima. Osi Jeskelejnen i njegov tim, uzeli su 15 najprodavanijih telefona u Finskoj i još tri za poređenje i odneli ih u „vremensku sobu“ Tehničkog istraživačkog centra Finske, specijalizovane laboratorije u kojoj se temperature mogu podešavati do delića stepena Celzijusa. Početnu temperaturu podesili su na 0 stepeni a zatim je spuštali po pet stepeni sve dok i najizdržljiviji telefoni nisu prestali da rade.

Na ispitu su bili iPhone 4 i iPhone 4S, Nokia 700, C1-01, C2-02, C5-00, C5-03, C6-01, E7-00, N8-00, N9-00 i E65 , Samsung Galaxy Gio, Mini, S II, S Plus iXcover i HTC-ov Evo 3d (podebljano su označeni telefoni za poređenje).

Prva padalica: iPhone 4S

Na nula stepeni svi su radili normalno, ali već na -5 iPhone 4S i Nokijin N9 počeli su da otkazuju: iPhone je prijavio grešku SIM kartice, a N9 je pokazao da mu je baterija skoro prazna.

Kad je temperatura spuštana na -10 iPhone to više nije mogao da izdrži – odjednom je objavio da mu je otišla baterija i ugasio se. Svi telefoni s LCD ekranima imali su teškoća kad je temperatura snižena ispod ove.

AMOLED ekrani su pokazali da bolje podnose hadnoću, jer su nastavili da rade. Pored ekrana sniženje temperature uticalo je i na uspostavljanje veze.

Jeftinije je bolje

Većina pametnih telefona nije mogla da podnese temperature niže od -15 ili -20 stepeni. Čak i kad bi uspeli da ostanu uključeni, većina se gasila kad bi pokušali da ih koriste. Obični telefoni su bili bolji. Ako se izuzme sporost ekrana, nisu pokazivali nikakve simptome dok temperatura nije spuštena na -25 stepeni. Na toj temperaturi većina pametnih telefona je bila potpuno neupotrebljiva.




Na opšte iznenađenje finskih kolega, telefoni južnokorejskog Samsunga pokazali su se izdržljiviji od Nokia modela s taktilnim ekranima. Samo jedan od ispitanih pametnih telefona radio je bez problema i kad je temperatura spuštena na -30 stepeni a bio je Samsungov. Iako se korejski inženjeri ne sreću tako često s takvim temperaturama kao njihove finske kolege, uspeli su da naprave bolji telefon za takve uslove. Njihov Galaxy S II nije se ugasio sve dok temperatura nije pala na -35 stepeni. Sve dotle nije čak pokazivao nikakve znake usporavanja na ekranu.

Prestanak rada

-10: Apple iPhone S
-15: Nokia C6-01
-20: Apple iPhone 4, Nokia C5-03, Nokia E7, Nokia N8, Nokia N9, HTC Evo 3d
-25: Nokia 700, Nokia C5-00, Samsung Galaxy S Plus
-30: Samsung Gio, Samsung Mini
-35: Nokia C2-02, Samsung Galaxy S II, Samsung Xcover
-40: Nokia C1-01, Nokia E65

Poslednja granica: -40

Tih -35 pokazalo se kao krajnja granica izdržljivosti za pametne telefone. Čak i najizdržljiviji među njima, Samsungov Galaxy S II, ugasio se kad su pokušali da ga koriste.

Nijedan od testiranih pametnih telefona s taktilnim ekranom nije mogao da izdrži tako ekstremne uslove, ali su zato neki obični telefoni radili i pored toga što su im se LCD ekrani ozbiljno usporili. Međutim, kad se temperatura spustila na -40 stepeni nijedan nije preživeo. Ugasili su se čak i oni najizdržljiviji.

Od ukupno 18 testiranih telefona samo dva obična su preživela do tih temperatura: veoma jeftin Nokijin model C1-01 i pet godina stari E65, jedan od tri izabrana da služe za poređenje. Ipak su na kraju finski inženjeri napravili najbolje mobilne telefone za temperature ispod nule. Možda nisu opremljeni ekranima vrhunske tehnologije ali rade! To verovatno i nije neko iznenađenje, jer se u Finskoj tempeature skoro svake godine spuštaju do -40 stepeni.

Greške/problemi

-5: Nokia N9, Apple iPhone 4S
-10: Apple iPhone 4, Samsung Gio, Samsung Mini
-15: Nokia C1-01, Nokia C5-00, Nokia C5-03, Nokia E65, Nokia E7, HTC Evo 3d
-20: Nokia C2-02, Samsung Gio
-35: Samsung Xcover

Kriva je baterija

Kad se temperature dovoljno spuste mobilni telefon misli da mu je baterija prazna, čak i kad je potpuno napunjena, i gasi se. U bateriji se odvija hemijska reakcija čiji su proizvod elektroni koji čine električnu struju koju telefon koristi za napajanje. Brzina te reakcije zavisi od temperature – što je hladnije to je reakcija sporija pa je i struja manja.




Ni napon baterije nije stabilan. Nominalan napon litijum-jonske baterije obično je 3,7 volti, ali u stvarnosti je između 2,7 V (prazna baterija) i 4,2 V (potpuno napunjena baterija). Na niskim temperaturama raste unutrašnja otpornost baterije zbog čega se smanjuje njen izlazni napon. Kad se napon previše smanji i padne ispod naponskog praga, telefon zaključuje da je baterija prazna, čak i kad je sasvim puna, i gasi se.

Uticaj hladnoće na ekrane

LCD ekran ima šest slojeva. Tečni kristali se nalaze između polarizatorskih filtara i elektroda, a sloj s tankoslojnim tranzistorima (TFT) nalazi se iza ekrana i on upravlja elementima slike (pikselima) na ekranu.

Kad temperatura padne, viskozitet tečnih kristala eksponencijalno poraste. U zavisnosti od korišćenog materijala viskozitet postaje 2–3 puta veći kad temperatura opadne za deset stepeni. To znači da piksel na hladnoći sporije menja boju. Kad je dovoljno hladno piksel je toliko spor da ne može potpuno da promeni boju pre nego što je sledeća slika iscrtana na ekranu. Tada se čini kao da ekran radi sporo i na njemu se pojavljuju duhovi ili se slika zamuti.

Kod AMOLED ekrana boje se proizvode sa slojem prekrivenim organskim materijalom, organskim svetlećim diodama. Pošto nema tečnih kristala eto zašto ovi ekrani rade bolje na hladnoći.

preuzeto sa

Нема коментара:

Постави коментар

Cenimo tvoj komentar!

Pročitaj još: