Pronađi članak:

8. 3. 2012.

Novi iPad - sve što trebate da znateApple je malopre lansirao novu verziju svog tableta koji su nazvali baš tako - Novi iPad. Ako ste bili uz nas, mogli ste da uživo pratite predstavljanja. Za one koji su propustili prenos, evo svega što trebate da znate o novom iPadu.

Novi iPad dolazi skoro ne promenjenog dizajna. Da ima Home taster. Ovo su osnovne promene koje karakterišu novi iPad:Da počnemo jednu po jednu:1. Retina Display

Kao što reklama kaže, Rezolucionarni iPad. Svi koji imaju iPhone 4 znaju šta donosi Retina Display. U slučaju novog iPada, to znači 4x više piksela u odnosu na iPad 2. Rezolucija je 2048x1536 piksela, 44% veća sasićenost bojama, i 3.1 milion piksela. Sve to u istom prostoru od 9,7 inča. To je milion puta više piksela nego na HDTV-u. Pikseli su toliko blizu da ih oko ne može razaznati.

Apple je razvio novu tehnologiju prikaza piksela gde postoje zasebni izvori signala za piksele kako bi slika bila oštrija. Evo o čemu se radi:

2. Novi A5X procesor

Ovaj novi čip ima dva jezgra (dual-core), sa četvorojezgarnom (quad-core) grafikom i za sada najbrži koji se nalazi u svim iUređajima. Zahvaljujući njemu baterija i dalje traje 10h a iPad se pali instant.

3. iSight kamera

iSight je novi naziv za zanju kameru. Ona sada ima 5 mega-piksela za fotografije. Ima senzor za pozadinsko osvetljenje, autofokus, ručni fokus dodirom, ručna ekspozicija. Ugrađena detekcija lica do 10 osoba.

Takođe, ima mogućnost snimanja HD video zapisa u punih 1080p sa automatskom stabilizacijom slike.Sve ovo zahvljujući optici, procesoru i softveru. iSight kamera koristi naprednu optiku od 5 sočiva sa otvorom blende od ƒ/2.4 što je u suštini rezervisano za skupe SLR kamere.4. 4G LTE tehnologija

Ova tehnologija omogućava podržanost širom celog sveta. Bez obzira da li ste na AT&T, Verion mreži ili kod lokalnog operatera. Velike brzine prenosa za zemlje koje imaju ovu vrstu mreže, download do 73 Mbps. Podržava GSM/UMTS svetske mreže kao i HSPA+ i DC-HSDPA 3G mreže sa protocima do 42Mbps (na DC-HSDPA) i do 21,1MB (na HSPA+).

I po prvi put možete praviti Hotspot-ove za deljenje konekcije, ako podržava operater. Možete povezati do 5 uređaja bilo preko WiFi, Bluetooth ili USB veze.
5. Dictation

Ne, ovo nije Siri, novi iPad nema Siri. Ovo je samo glasovni unos teksta, umesto kucanja. Znači sada umesto kuckanja, možete diktirati tekst bilo gde vam se pojavi mikrofon na tastaturi.

Novi iPad dolazi kao i do sada u 6 varijanti, a evo su i cene:Dolazi sa poslednjom verzijom iOS-a 5.1. Od 200.000 aplikacija za iPad, predstavljeno je i nekoliko novih:

 • iPhoto
 • iMovie
 • GarageBand

Njih ćemo opisati zasebno.

Dostupan je već danas u pretprodaji ovde, a isporuka se očekuje od 16. marta.

Detaljne tehničke specifikacije možete pogledati ovde.

Detaljnije o iOS 5.1 možete pročitati ovde.

Novu reklamu za novi iPad pogledajte ovde.

Ako želite da pogledate celu oficijelnu Apple video prezentaciju novog iPada, posetite ovu adresu.

Sudeći po specifikacijama, da li ćete ga kupiti ili ostajete pri starijem modelu?

I za kraj, pogledajte video demo za novi iPad:

2 коментара:

 1. Анониман9. март 2012. 14:24

  Zasto onda na specifikaciji za new ipad na apple.com pise dual core?

  ОдговориИзбриши
 2. Анониман11. март 2012. 13:15

  Zato sto ima dual core procesor, a graficka "kartica" je quad core.

  ОдговориИзбриши

Cenimo tvoj komentar!

Pročitaj još: