Pronađi članak:

12. 4. 2012.

Američki operateri preduzimaju mere za borbu protiv krađe telefona


Američke vlasti i mobilni operateri odlučili su da preduzmu ozbiljnije korake ne bi li smanjili sve učestalije krađe smartfona.

Savezna komisija za komunikacije (FCC) i vodeći operateri u SAD osmislili su plan za stvaranje nacionalne baze podataka ukradenih telefona kojim bi se sprečilo njihovo korišćenje od strane novih vlasnika.

Predsednik FCC Džulijus Genačovski rekao je da je četiri vodećih operatera pristalo da kreira sopstvenu bazu podataka ukradenih telefona u sledećih šest meseci, a da bi u narednih godinu i po dana mogao da se otvori javni registar koji bi omogućio onima koji ostanu bez telefona da spreče njihovo dalje korišćenje.

„Brojke su uznemirujuće. U Vašingtonu, Njujorku i drugim većim gradovima oko 40 odsto svih pljački uključuje mobilne telefone”, kazao je Genačovski.

„To dovodi u opasnost fizičku bezbednost naših sugrađana ali i bezbednost ličnih podataka koji se nalaze na uređajima”.



Cilj je da se vlasnicima telefona omogući da jednostavno pirjave ukraden uređaj kod svog operatera koji će potom odbiti njegovo aktiviranje kod novog vlasnika - što znači da će lopovima smartfon biti beskoristan i bezvredan.

„Pokušavamo da smanjimo tržište ukradenih telefona... kao što to rade u Evropi”, kazao je komesar njujroške policije Rej Keli.

Skoro svi ukradeni mobilni telefoni u SAD se automatski preprodaju, a pljačke su sve češće i nasilnije. Jednoj majci iz Vašingtona koja je vozila dete u kolicima pljačkaš je razbio vilicu, a u Filadelfiji je sve više slučajeva oružanih pljački.

Plan o novom registru u SAD se razmatra nakon sličnih višegodišnjih napora u Australiji i Evropi.

GSMA, globalno udruženje preko 800 mobilnih operatera sa sedištem u Londonu, godinama vodi bazu podataka sa serijskim brojevima ukradenih telefona.

FCC će uspostaviti saradnju sa zvaničnicima GSMA i integrisati američku listu telefona sa onom iz drugih zemalja kako bi se smanjila i međunarodna trgovina ukradenim uređajma.

„Ovim koracima ćemo smanjiti vrednost ukradenih smartfona i tableta”, kaže Genačovski. „Pozvali smo sve zemlje da usvoje ovu bazu podataka”.

preuzeto sa

Нема коментара:

Постави коментар

Cenimo tvoj komentar!

Pročitaj još: