Pronađi članak:

4. 4. 2012.

B92 aplikacija za iOS


Ako čitate B92 i imate iPhone, danas je vaš srećan dan jer je stigla B92 iPhone aplikacija! Predstavljamo vam B92 iPhone aplikaciju.

Evo zvaničnog teksta sa sajta B92.

Kao što smo vam i obećali, 2012. godina biće mobilnija nego ikada. Tokom prvog tromesečja smo se pripremali i radili punom parom, a sada krećemo.

Čast da otvori sezonu ima B92 aplikacija za iPhone i iPod Touch uređaje.

B92 tako nastavlja svoju ekspanziju i ambiciju da bude dostupan na svim platformama, nakon što smo se uspešno probili na Androidu (i na srpskom i na engleskom), a odavno stekli status na mobilnoj platformi.

Mogućnosti

Potrudili smo se da prva verzija ne donese samo osnovne mogućnosti. Idemo redom:

Podrazumevani odeljak aplikacije posvećen je vestima i tekstovima uopšte, a na prvoj strani (naslovna) mogu se naći članci koje je naše uredništvo odabralo, nalik naslovnoj strani sajta B92. Ispod izbora uredništva nalazi se spisak najnovijih vesti čime smo pokušali da zadovoljimo sve potrebe, odnosno ponudimo vesti na jednom mestu kako po važnosti, tako i po vremenu objavljivanja.



Ukoliko želite da čitate vesti iz vaše omiljene sekcije pronađite je u navigaciji i samo tapnite. Navigacionu traku moguće je horizontalno pomerati i tako doći do željene sekcije i sadržaja u njoj.

Kada otvorite članak, u gornjem desnom uglu pojaviće se dugme kojim možete da pređete na stranu sa komentarima, a koje ostaje dostupno i kada krenete sa pomeranjem strane.



Ukoliko u članku postoje interni linkovi, odnosno linkovi ka drugim člancima sa B92, moći ćete da ih vidite unutar aplikacije kao i svaki drugi članak, dok spoljni linkovi prirodno bivaju poslati u Safari.

Ukoliko je u tekst uključen video sa YouTubea ili sa našeg video kanala, tapom na predviđeno dugme moći ćete da ga pogledate.



Pored naslova nalazi se dugme za deljenje članka koje će aktivirati meni u kom možete odabrati društvenu mrežu na kojoj želite da podelite članak (Facebook, Twitter i Google+), naravno tu je i mogućnost da se link ka članku pošalje emailom.

Ukoliko veličina fonta pri pregledu sadržaja nije po vašoj meri, pronađite B92 aplikaciju u podešavanjima vašeg iPhonea ili iPoda i odaberite neku od dostupnih veličina (Settings -> B92).

Komentari su podrazumevano sortirani hronološki, ali se tasterima na dnu ekrana mogu prikazati sortirani po preporukama – pozitivnim ili negativnim. Svaki komentar moguće je preporučiti ili nepreporućiti tapom na odgovarajuće dugme. Na kraju, ali ne i najmanje važno, tapom na dugme "Pošalji" u gornjem desnom uglu prozora sa komentarima otvara se forma za slanje komentara.

Vesti naravno nisu jedini sadžaj koji je dostupan kroz aplikaciju, pa u hederu (gornji desni ugao kada ste na naslovnoj strani ili na strani neke od sekcija) postoji taster "Više" tapom na koji se otvara meni sa ostalim odeljcima aplikacije.



Vremenska prognoza će podrazumevano pokušati da odredi vašu lokaciju i prikaže prognozu za nju. Ukoliko iz bilo kog razloga to ne uspe, odnosno ako želite da sami podesite lokaciju, tapom na taster "Promeni" možete isključiti automatsko lociranje, te odabrati željeno mesto. Aplikacija će vas zamoliti za dozvolu kada je lokacija u pitanju pri prvom ulasku u ovaj odeljak, a ukoliko želite da uključite ili isključite mogućnost korišćenja vaše lokacije kada je aplikacija u pitanju, potražite je u podešavanjima telefona i podesite kako želite (Settings -> Location Services -> B92).

Foto galerija omogućava pristup najnovijim fotografijama iz galerije sajta B92. Fotografije je moguće gledati i u horozontalnoj orjentaciji, a ukoliko želite da pogledate opis fotografije dodirnite ekran dok gledate sliku i on će se pojaviti na dnu ekrana.



Video sekcija povezana je sa video sekcijom sajta B92 i omogućava pregled najnovijih video sadržaja Televizije B92. Pregled je, kao i u slučaju foto galerije, moguć i u horozontalnoj orijentaciji.

Ukoliko želite da se informišete šta je trenutno na programu naših TV kanala i radija, tu je odeljak Program. Na prvoj strani dostupne su informacije o tome šta je trenutno na programu, a kompletne programske šeme za nedelju dana na raspolaganju su za svaki kanal.

Dostupnost

Situacija i okolnosti pod kojima su pre svega iPhonei dolazili u Srbiju prethodnih godina svima su manje ili više poznati. Uređaju mahom "skidani" sa inostranih mreža za koje su bili zaključani, jailbreakovani pa otključavani u većini slučajeva ostavljali su tehnološki manje vične korisnike zaustavljene u vremenu kada je update operativnog sistema u pitanju.

Broj korisnika koji pristupaju našim sajtovima sa starijih verzija iOS-a nije zanemarljiv, pa smo odlučili da učinimo dodatni napor i omogućimo dostupnost aplikacije i za vlasnike uređaja sa iOS-om verzije 3.

Precizno, podržani su iOS 3.1.2 i noviji, pa se nadamo da će ovo značiti korisnicima koji još nisu zamenili svoje uređaje novijim. Verzija aplikacije 1 ujedno je i jedina koja će podržavati iOS 3, te će za nju biti samo popravki propusta, dok će nove mogućnosti biti deo verzije 2 koja će biti dostupna za iOS 4 ili novije.

S obzirom na stanje na tržištu i najave, očekujemo da će narednih nekoliko meseci ujedno biti poslednji u kojima će iOS 3 uređaji biti prisutni, te da će sadašnja verzija aplikacije biti sasvim dovoljna za sve potencijalne vlasnike novijih iPhonea ili iPoda.

Sledeći je iPad

Sledeća stanica kada je iOS razvoj u pitanju naravno je iPad. Očekujte novine u AppStoreu, a mi ćemo dati sve od sebe da se to dogodi što pre.

Iskoristili bismo ovu priliku da se zahvalimo na ogromnoj energiji i interesovanju za aplikaciju koju danas predstavljamo. Nadamo se će vam se dopasti, a adresa iphone@b92.net dostupna je za sve primedbe, sugestije i pohvale za koje očekujemo da budu glavni pokretač novih verzija i mogućnosti.

Uživajte,
Web tim B92

Aplikaciju besplatno možete preuzeti odavde.

1 коментар:

Cenimo tvoj komentar!

Pročitaj još: