Pronađi članak:

1. 4. 2012.

Hrvatska medju prvim zemljama u Evropi sa 4G LTE mrezom


Početkom rada 4G mreže bazirane na LTE tehnologiji postavljeni temelji za najbrži mobilni internet u Hrvatskoj

Hrvatski Telekom, vodeći davatelj telekomunikacijskih usluga u Hrvatskoj, danas je pustio u rad prvu komercijalnu 4G mrežu u Hrvatskoj baziranu na LTE tehnologiji koja korisnicima donosi do 10 puta veće brzine prijenosa podataka od dosadašnjih. 4G bazne stanice nalaze se na području centra gradova Zagreba, Rijeke, Osijeka i Splita, a u planu je LTE mrežom u narednom periodu pokriti i ostala urbana područja Hrvatske.

Usluge temeljene na LTE tehnologiji kao i karte pokrivenosti bit će predstavljene i dostupne korisnicima kroz nekoliko dana.

LTE tehnologija predstavlja četvrtu generaciju mobilnih mreža (4G) te korisnicima pruža jedinstveno iskustvo korištenja usluga koje zahtijevaju velike brzine bežičnog prijenosa podataka kao i brže pristupe aplikacijama poput video sadržaja (Youtube, mobile TV i sl.), usluga u oblaku, mrežnih igara te cijeli niz aplikacija baziranih na novim Web 2.0 standardima. LTE osigurava impresivne brzine (uz vršne brzine prijenosa podataka od 173 Mbps za downlink i 58 Mbps za uplink, što je 10 puta brže od HSPA brzina) i time omogućuje korištenje svih danas dostupnih podatkovnih aplikacija na zaslonima mobilnih uređaja. Nova tehnologija korisnicima će omogućiti razmjenu najzahtjevnijih multimedijskih sadržaja.



„U HT-u intenzivno ulažemo u nove tehnologije kako bismo korisnicima u Hrvatskoj omogućili korištenje najnaprednijih telekomunikacijskih usluga istodobno s najrazvijenijim svjetskim tržištima, a među prvima smo u Europi i u regiji. LTE, kao jedna od inovativnih tehnologija današnjice, dio je naše strategije te će uskoro postati standard u mobilnim komunikacijama, osobito uzmemo li u obzir činjenicu da će samo u narednih nekoliko godina podatkovni promet u mobilnim mrežama narasti za više od 60 posto. Primjenom LTE tehnologije u mobilnoj mreži, u kombinaciji s unaprjeđenjima brzina prijenosa podataka u fiksnoj mreži još jednom potvrđujemo našu poziciju tržišnog lidera“, izjavio je Božidar Poldrugač, član Uprave i glavni direktor za tehniku i informacijske tehnologije HT-a.

HT je prvi u Hrvatskoj 2010. godine uživo demonstrirao implementiranu 4G testnu mrežu, a naši korisnici u Zagrebu, Rijeci i Splitu su tijekom 2011. godine prvi u Hrvatskoj testirali sve prednosti koje ova najnaprednija tehnologija donosi korisnicima. Dodatno u ožujku 2011. godine HT je u Rijeci pokazao najveće brzine downloada podataka u mobilnoj mreži u Hrvatskoj te je tom prilikom uspostavljena i video konferencijska veza između Zagreba i Rijeke putem LTE tehnologije.

preuzeto sa

Нема коментара:

Постави коментар

Cenimo tvoj komentar!

Pročitaj još: