Pronađi članak:

23. 4. 2012.

Srbima tableti sve dražiTablet računari su sve popularniji u Srbiji pa se u pojedinim radnjama mesečno proda i po nekoliko stotina ovih uređaja čija se cena kreće od 11.000 do 111.000 dinara.

Direktor marketinga Tehnomanije Dominika šijan je rekla da je interesovanje kupaca veliko i ukoliko trend iz prvog kvartala bude nastavljen do kraja godine, prodaja će biti utrostručena u odnosu na 2011.

Ona kaže da kada je reč o odnosu prodaje tablet uređaja i lap-top i desktop racunara, teško može biti izvršeno poređenje jer je ciljna grupa različita, a često vlasnici desktop racunara poseduju i laptop ili tablet. Ipak, kako je istakla, prodaja laptop i tablet računara raste, dok netbuk računari beleže blagi pad u korist tableta.Šijan je kazala da se kupci često opredeljuju za "najjače" brendove, koji se odvajaju kvalitetom pa su i naviše izbor kupaca Samsung i Apple od brendova viših cenovnih kategorija, dok su Prestigio tableti najprodavaniji u srednjem cenovnom razredu.

''Zbog velikog broja proizvoda koji se mogu naći na tržištu, redovno testiramo uređaje za kupce kako bismo im približili performanse i pomogli da izaberu proizvod koji zadovoljava i prevazilazi njihove potrebe."

Šijan je navela da su od početka godine kupcima na raspolaganju Vodič za kupovinu smart telefona i tableta, kao i Vodič za kupovinu laptopova i tableta.

''Potrošači u ovim vodičima mogu pronaći sve potrebne informacije koje su im neophodne za donošenje kvalitetne odluke prilikom kupovine, ali poslužiti i kao kvalitetan izvor informacija o najnovijim tehnologijama za sve ljubitelje tehnike'', zaključila je šijan.

U ''Winwin'' prodavnicama, mesečno se u sezoni proda skoro 1.000 komada tablet uređaja, no to je i dalje samo 30 odsto prodaje u odnosu na lap-top ili stone računare.

Direktor marketinga ''Winwin'' prodavnica Nebojša Radojević je kazao da je interesovanje za tablet uređaje sve je veće, kako u svetu tako i u Srbiji.

''To je i očekivano jer sve ono sto nude laptop i desktop računari sada je moguće odraditi i na tablet uređajima. Osim što su cenovno povoljniji, oni su značajno manjih dimenzija sa baterijama koje traju i do nekoliko dana'', istakao je Radojević.

S obzirom na to da su se tablet uređaji pojavili pre samo par godina, godišnji rast u prodaji je skoro 100 odsto, a očekuje se da i u sledećih nekoliko godina bude zabelezyen znacajan rast prodaje, naveo je Radojević.

Radojević je, međutim, primetio kako ima puno nekvalitetnih uređaja koji nižom cenom privlače kupce, pa je savetovao da pre kupovine, osim cene mušterije obavezno pogledaju specifikaciju uređaja i porazgovaraju sa prodavcem kako bi se uverili da će im biti zadovoljene potrebe.

Cene uređaja se kreću od 11.000 dinara, dok kvalitetniji modeli sa većim ekranom i 3G podrškom idu i do 50.000 dinara.Marketing menadžer u ''Gigatronu'' Jasmina Gredelj je kazala da se i u radnjama ove kompanije mesečno proda više stotina tablet uređaja.

''Tržište tablet računara u proteklih godinu dana je poraslo, kupci se sve češće informisu o ovim uređajima i uviđaju njihovu upotrebnu vrednost u svakodnevnom radu, o čemu svedoči i činjenica da je u proteklom periodu prodaja veća pet puta u odnosu na prošlu godinu'', istakla je Gredelj.

Ipak, kako je navela Gredelj, tablet uređaji i pored zapaženog porasta u prodaji i dalje beleže znatno manju prodaju u odnosu na laptop i desktop računare, koji su još uvek najtraženiji proizvodi.

Gredelj je dodala da se kupci opredeljuju za proizvode koji su im sa ekonomske strane prihvatljiviji.
Najjeftiniji uređaji se mogu naći već po ceni od 10.990 dinara, pa naviše, Ukoliko se tome doda mogućnost plaćanja na rate, kupovina tablet uređaja zaista ne predstavlja veliko opterećenje za kućni budžet, zaključila je Gredelj.

preuzeto sa

Нема коментара:

Постави коментар

Cenimo tvoj komentar!

Pročitaj još: