Pronađi članak:

13. 9. 2022.

Šta je Apple-ov novi Dynamic Island i kako funkcioniše



Sa lansiranjem iPhone 14 Pro i ‌iPhone 14 Pro‌ Max telefona, Apple je predstavio ažurirani dizajn koji ukida zarez na prednjoj strani za TrueDepth kameru. Umesto toga, Apple je smanjio hardver i stavio senzor blizine ispod ekrana, omogućavajući manji izrez u obliku pilule.

Novi izrez se sastoji od kruga za kameru i drugog izreza u obliku pilule za TrueDepth hardver, ali Apple ih je kombinovao u jedan izrez koji naziva Dinamičko ostrvo (Dynamic Island)što je jedna od najpametnijih promena korisničkog interfejsa koje je Apple implementirao poslednjih godina.

Dinamičan oblik ostrva


Dinamičko ostrvo nije statičan izrez i može se promeniti u veličini i obliku kako bi se uklopio u korisnički interfejs i obezbedio nove vizuelne alate u sredini ekrana iPhone-a. U standardnoj upotrebi, to je mali izrez u obliku pilule, ali Apple koristi piksele da ga proširi kako bi odgovarao različitim zadacima.



Kada vršite Apple Pay plaćanje, na primer, Dinamic Island se širi u kvadratni oblik kako bi odgovarao interfejsu za potvrdu Face ID-a, a dok ste u telefonskom pozivu, širi se da bi bio veći tako da možete da imate kontrole telefona.



U suštini, Dinamic Island je u stanju da smesti tekuće zadatke u pozadini na koje ćete se možda morati vratiti dok radite druge stvari na svom telefonu

Načini na koje se može koristiti dinamično ostrvo


Za sada imamo samo Appleove demonstracije, ali izgleda da Dinamičko ostrvo može da prikaže sve vrste različitih informacija. Zaokružili smo načine na koje je do sada korišćen:
  • Prošireno u veliki pravougaonik da prikaže predstojeća uputstva za Mape bez otvaranja aplikacije Mape
  • Prikaz uputstava Mapa u manjem interfejsu u obliku pilule kada vam je potreban samo brz pogled na sledeće skretanje.
  • Kvadratnog oblika za potvrdu plaćanja ‌Apple Pay
  • Prikazuje muzički talas i vreme preostalo za pesmu koja se reprodukuje
  • Praćenje vremena dolaska prevoza
  • Prikaz indikatora privatnosti kada su mikrofon ili kamera u upotrebi
  • Prikazuje se mala traka sa ikonom telefona i dužinom telefonskog poziva
  • Prikazuje tajmer
  • Praćenje sportskih rezultata
  • Pristup muzičkim kontrolama i muzičkom plejeru
  • Prikaz statusa AirPods veze i trajanja baterije
  • Prikaz statusa punjenja ‌iPhone-a‌ i trajanja baterije.

Dinamičko ostrvo može da prikaže obaveštenja ili informacije sa kojima aktivno pratite. Radiće sa funkcijom Live Activities koja dolazi u iOS 16, tako da možete da pratite sportske rezultate, Uber vožnje i još mnogo toga direktno sa vrha ekrana ‌telefona.



Vredi napomenuti da svaki put kada se Dinamic Island koristi na ovakav način, ono obavlja svoj zadatak bez prekidanja onoga što radite u aplikaciji u kojoj se nalazite. Dakle, ako čitate Twitter, takođe možete da kontrolišete svoju muziku kroz Dinamičko ostrvo samo jednim dodirom.

Ostrvo iz dva dela


Pošto je TrueDepth sistem kamera zapravo smešten u dva odvojena izreza koji su spojeni kroz softver, Dinamic Island može da izvede fin trik gde se odvaja u malu pilulu sa leve strane i krug sa desne strane, od kojih oba mogu da prikažu različite informacije u isto vreme, kao što su muzičke kontrole i tajmer.



Interakcija Dinamičkog ostrva


Kada se dodirne, Dinamičko ostrvo se širi da bi postalo veće tako da možete da stupite u interakciju sa sadržajem koji trenutno nudi, a kada ste u aplikaciji, možete da prevučete nagore da biste poslali sadržaj aplikacije na Dinamic Island kako biste mogli da se vratite na početni ekran.

Podrška za aplikacije


Apple dozvoljava programerima aplikacija da integrišu svoje aplikacije u Dinamic Island tako da možete pristupiti sadržaju tih aplikacija, kao i sadržaju Apple-ovih sopstvenih aplikacija. Aplikacija Flighti, na primer, može da stavi informacije o vašem letu u Dinamic Island tako da možete da ih vidite jednim dodirom.

Do sada su reakcije na Dinamičko ostrvo bile uglavnom pozitivne, a nazvana je „jedan od najboljih Apple-ovih dizajna“.

Dostupnost


Dinamic Island je ograničen na ‌iPhone 14 Pro‌ i ‌iPhone 14 Pro‌ Max. Standardni modeli iPhone 14 nastavljaju da nude isti zarez kao i modeli iPhone 13.

Detalje o novim iPhone 14 i iPhone 14 Pro telefonima možete prožitati u našim zasebnim tekstovima.  



Još zanimljivih aplikacija možete pronaći u našoj galeriji. Još zanimljivih Cydia dodataka možete pronaći u našoj galeriji.

Saznajte sve o novim Apple proizvodima:

Ako želite da pratite dešavanja iz Apple sveta, dodajte nas na Facebook i Twitter mrežama.

Нема коментара:

Постави коментар

Cenimo tvoj komentar!

Pročitaj još: