Pronađi članak:

9. 5. 2012.

HP pretekao Apple na rang-listi najvećih proizvođača personalnih računara


Istraživačka kompanija Canalys objavila je rezultate svog istraživanja tržišta personalnih računara, koji pokazuju da je kompanija Hewlett-Packard u prvom tromesečju 2012. zamenila kompaniju Apple na prvom mestu rang-liste najvećih proizvođača.

HP je u prvom tromesečju 2012. prodao 40.000 personalnih računara više od Applea, koji je prodao 15,8 miliona računara (11,8 miliona iPada i 4 miliona Macintosha). Treće mesto zauzela je kompanija Lenovo, a slede kompanije Acer i Dell.

Pomenuti rezultati mogu na prvi pogled da zavaraju, pogotovo ukoliko se ne poznaje metod na koji kompanija Canalys klasifikuje računare. Naime, ova istraživačka kompanija ubraja i tablične modele u personalne računare, pa je zahvaljujući toj klasifikaciji i odličnoj prodaji iPada u vreme božićnih i novogodišnjih praznika, Apple u četvrtom tromesečju 2011. zauzeo prvo mesto na rang-listi.



Bez obzira na način razvrstavanja po kategorijama, analitičari kompanije Canalys navode da isporuke tabličnih računara beleže najveći rast u odnosu na isti period godinu dana ranije. U prvom tromesečju 2012. isporučeno je za 200% više tabličnih računara nego u istom periodu 2011. Što se tiče prenosivih računara i stonih računara, isporuke tih modela su za godinu dana povećane za 11%, odnosno 8%, dok se isporuke internet računara smanjuju već šesto tromesečje za redom. Posmatrano u odnosu na isti period 2011. radi se o strmoglavom padu od čak 34%.

Da tablični računari postaju sve zastupljeniji (a samim tim i njihovo svrstavanje u personalne računare opravdanije) pokazuje i podatak da isporuke tih modela čine 19% svih isporuka personalnih računara. Godinu dana ranije, njihov udeo iznosio je 7%.

Ako želite da pratite došavanja iz Apple sveta, dodajte nas na Facebook-u, pratite nas na Twitter-u i dodajte nas u krugove na Google+ mreži.

preuzeto sa

Нема коментара:

Постави коментар

Cenimo tvoj komentar!

Pročitaj još: