Pronađi članak:

11. 6. 2012.

Na aukciji prvi Apple računar - Apple I



Aukcijska kuća „Sotbi“ je izložila u Njujorku prvi model personalnog kompjutera Apple, koji su osnivači kompanije Stiv Džobs i Stiv Voznijak ručno sastavljali.

Kompjuter sa operativnom memorijom od 8 kilobajta, bez monitora i tastature prvi put je predstavljen publici 1976. godine u „Klubu amaterskih kompjutera“ u Kaliforniji. Tada su izum ocenili 666.66 dolara (zato što je Wozniak voleo brojeve koji se ponavljaju).

Sada vrednost tehnike koja je još uvek u radnom stanju procenjuju na 180.000 dolara.



Početak modernog kompjuterskog doba i samog Applea je bila 1975. kada na tržište izlazi procesor MOS Technology 6502 koji ruši dotadašnje procesorske ciujene s 175 na 25 američkih dolara bez pratećeg chipseta postavši tako dovoljno jeftin za kompjuterske entuzijaste među kojima su bili Steve Wozniak, tada zaposlen u HPu i Steve Jobs.

Kako se prvi njihov pokušaj našao u tehničkim problemima oni su krajem te godine zamolili i dobili tehničku pomoć od Chucka Peddlea, dizajnera 6502-ke . Rezultat tog prvog pokušaja, dobivene pomići i Wozniakove tehničke briljantnosti je bio kompjuter Apple I, koji se pojavio na tržištu 11.4. 1976 godine.

Ako želite da pratite dešavanja iz Apple sveta, dodajte nas na Facebook-u, pratite nas na Twitter-u i dodajte nas u krugove na Google+ mreži.

preuzeto sa

Нема коментара:

Постави коментар

Cenimo tvoj komentar!

Pročitaj još: