Pronađi članak:

25. 6. 2012.

Zašto Apple želi da širi laži o vama?I zašto je to - dobra stvar?

Sve je teže i teže zadržati bilo kakav osećaj privatnosti na internetu. Ako krenete u pretraživanje bilo čega online, negde tamo postoji sakupljač podataka koji gomila informacije o vama i vašim pretragama.

Ali, reći ćete, takav hgibitak privatnosti je neizbežan deo života na netu, zar ne? Ne ako se Apple pita.

Prema izveštaju objavljenom na sajtu InformationWeek, Apple je nedavno kupio patent za tehnologiju koja, suštinski, stvara laži o vama.Kako to funkcioniše? Ukratko, putem nečega što je nazvano „zagađivanje profila”. Dok vi koristite internet i pretraživače, Apple kreira niz različitih online profila za vas. Jedan je, naravno, onaj pravi, ispunjen podacima šta ste i gde ste tražili. Drugi su puni lažnih informacija.

Nova tehnologija ide tako daleko da lažira akcije za lažne verzije vas samih - vaš dvojnik koga je stvorio Apple mogao bi da vrši pretragu za „koncerte klasične muzike” dok vi istovremeno slušate Džastina Bibera na YouTubeu, a treća verzija vas, recimo, pregleda Twitter profil Beti Vajt.

Na taj način, kad Veliki Brat bude želeo da sazna da li čekate bebu ili samo slušate Biberovu pesmu „Baby”... pa, neće mu biti lako da provali. A ako vam je stalo do vaše privatnosti, ovo je veoma dobra stvar.

Ako želite da pratite dešavanja iz Apple sveta, dodajte nas na Facebook-u, pratite nas na Twitter-u i dodajte nas u krugove na Google+ mreži.

b92

Нема коментара:

Постави коментар

Cenimo tvoj komentar!

Pročitaj još: