Pronađi članak:

21. 8. 2012.

Apple najvrednija firma u istoriji


Američka kompanija Apple najvrednija je svetska firma u istoriji, budući da je rast njenih akcija danas podigao vrednost kompanije na 621 milijardu dolara, čime je oboren rekord Microsofta iz prvih dana procvata interneta.

Akcije Applea dostigle su nedavno novi maksimum zahvaljujući optimizmu u vezi predstojećeg lansiranja iPhonea 5, a možda i manjeg i jeftinijeg tablet uređaja iPad, prenela je agencija AP.

Apple nosi titulu najvrednije svetske firme od kraja prošle godine. Kompanija sada vredi 53 odsto više nego drugoplasirani naftni gigant Exxon Mobile.

Microsoft je 30. decembra 1999. vredeo oko 850 milijardi dolara, što je, kada se uračuna inflacija, jednako sadašnjih 620 milijardi. Ta kompanija sada vredi 257 milijardi dolara.Zanimljivo je da je rekordna cena akcije nešto manja od cene računara Apple I, koji se 1976. godine prodavao za 666,66 dolara.

Iako su sve svetske agencije, a zatim i mediji, preneli ovu vesti, na sajtu Columbia Journalism Review objavljeno je da vest nije tačna, te da je najvrednija kompanija IBM. Prema njihovim navodima vrednost IBM-a iz 1967. bila je najmanje 1,3 biliona dolara u današnjem novcu.

Ako želite da pratite dešavanja iz Apple sveta, dodajte nas na Facebook-u, pratite nas na Twitter-u i dodajte nas u krugove na Google+ mreži.

izvor: b92

Нема коментара:

Постави коментар

Cenimo tvoj komentar!

Pročitaj još: