Pronađi članak:

13. 8. 2012.

Zašto će Apple da pobedi Samsung?Nakon miliona dolara potrošenih na advokate privodi se kraj sudskom procesu koji bi mogao da promeni tržište i dokaže da je Samsung besramno krao od Applea.

Sudija Lusi Koh (43), pravnica sa Harvarda, bivša tužiteljka čiji je zaštitni znak ogrlica od belih bisera koju nosi na crnoj togi, uskoro će morati da donese jednu od važnijih presuda u poslovnom svetu.

U epskoj sudskoj parnici koja traje mesecima moraće da presudi ko je koga kopirao i da li je Samsungov Galaxy zapravo kopija IPhonea.

“Moram nešto raščistiti s vama, jer, koliko znam, vaše su kompanije i u poslovnoj vezi. Oprostite, da li je reč o poslovima od osam miliona ili osam milijardi godišnje”, upitala je sudija Koh advokata Applea.

“Mislim da je reč o sedam milijardi”, odgovorio je advokat, a radi se o svoti koju Apple plaća godišnje za komponente koje proizvodi Samsung Electronics.

Tako su bliski poslovni saradnici, koji uprkos svemu nastavljaju saradnju, postali mrski neprijatelji koji ne biraju sredstva da bi okrivili jedan drugog za plagijat. Apple tvrdi da je Samsung kopirao njihovo čudo i ponos, iPhone, a južnokorejska kompanija optužuje Amerikance da koriste mnoge njihove patente.Obračun na sudu je žestok, neverovatan, nedoživljen. Strasti ne popuštaju i advokati svakodnevno izvlače dokaze koji bi trebalo da kompromituju suparnika. Niko ne žali što milioni dolara odlaze na advokate i dugotrajno suđenje koje je pokazalo da kompanije svakodnevno špijuniraju jedna drugu.

Saznalo se tako da je Samsungov šef gotovo poludeo kad je čuo za iPhone, a Apple je razmišljao i o proizvodnji automobila i “ostalih ludih stvari”, kako je na sudu svedočio Fil Šiler, potpredsednik kompanije zadužen za marketing. O tome se do sada govorkalo, a Šiler je na sudu kazao: “Da, Stiv Džobs je imao konkretne planove za proizvodnju iCara. Trebalo je da to bude automobil koji je poslednja reč tehnike i dizajna”.

A ko je koga u svemu kopirao, za dve nedelje bi trebalo da odluči sud u San Hoseu u Kaliforniji. Najnoviji dokaz, tajna beleška iz Samsungove kompanije, mogao bi dramatično da promeni tok suđenja u Americi.

JK Šin, Samsungov šef mobilnih komunikacija, u februaru 2010. godine je napisao: “IPhone i Samsungovi uređaji razlikuju se kao nebo i Zemlja”. Mesec dana nakon toga usledio je detaljan izveštaj na 132 stranice u kome Samsung analizira i upoređuje iPhone sa svojim Galaxyjem.

“Postoje stotine razloga zbog kojih Samsungovi uređaji treba više da liče na iPhone. Galaxy bi bio bolji kad bi se ponašao kao iPhone”, zaključili su u Samsungu!

To je jedan od ključnih dokaza koje advokati Applea žele da iskoriste na suđenju koje bi moglo da promeni odnose na tržištu gde već godinama traje bespoštedni sukob proizvođača. Posle više od dve nedelje suđenja u Americi, koje mnogi zovu i suđenjem veka, mnogo je još sočnih detalja izašlo na videlo, pre svega onih koji otkrivaju kako je radio Stiv Džobs.Tako se prvi projekat iPhonea zvao Project Purple i na njemu su radili najveći talenti u kompaniji. Šef mobilnog softwarea Skot Forstol rekao je kao svedok na sudu da se projekt razvijao u tajnosti u kompanijskom kampusu, a zaposlene su stalno morali da upozoravaju da o svemu ćute. Na ulaznim vratima stajao je znak na kome je pisalo Fight Club. Mnogi zaposleni nisu ni znali na čemu su radili.

Isto tako, Apple je prvo odbio iPhoneov dizajn koji je uključivao zaobljene uglove, a jedan od dizajna je predviđao da telefon bude sav u metalu, a drugi da bude sav u staklu. Appleov dizajner Kristofer Stringer rekao je na sudu u Kaliforniji da se čak i Stiv Džobs mislio da li će jednostavni dizajn iPhonea moći da se realizuje i da li će privući kupce.

Rekao je da je 15 dizajnera radilo zajedno oko jednog kuhinjskog stola, a neki od prototipova IPhonea bili su doista bizarni. Najčudniji od svih izgledao je kao heksagon od jeftine crne plastike.

Ako želite da pratite dešavanja iz Apple sveta, dodajte nas na Facebook-u, pratite nas na Twitter-u i dodajte nas u krugove na Google+ mreži.

izvor: b92

Нема коментара:

Постави коментар

Cenimo tvoj komentar!

Pročitaj još: