Pronađi članak:

30. 9. 2012.

Više detalja o Apple A6 čipu koji pokreće iPhone 5



Ove godine ekipa iz iFixit nije se zadovoljila samo da time da novi iPhone rastavi na delove nego je poseban, naknadni tretman doživio Apple-ov A6 čip.

Za ovu “ekspediciju” snage su udružili s timom sa stranice Chipworks. Nakon što je uklonjen sav silikon došlo je vreme da novi čip otkrije svoje tajne pod mikroskopom.

Na početku moramo pomenuti da čip meri 9,70×9,90 mm, a izrađen je pomoću CMOS procesa od strane Samsunga. Da, svi sudski procesi i reklamni “trash talk” na stranu, ove dve kompanije i dalje surađuju do izvjesnog stupnja. Dakle, Samsung proizvodi ovaj čip ali ne možemo to pomenuti previše puta, A6 čip dizajniran je od strane Apple-a.




Reč je o custom čipu nastalom na ARMv7 nacrtima. Nije ni čudo da je iPhone 5 tako brz. Apple je maksimalno iskoristio prednosti ručnog rasporeda komponenti u čipu prema svojim zamislima te ga u potpunosti prilagodio potrebama svog mobilnog eko sistema.


Kad su brojke u pitanju ovo ogoljavanje je potvrdilo da A6 sadrži dva jezgra ARM procesora i čak tri PowerVR grafička čipa. Zanimljivo je da su dva ARM jezgra ručno raspoređena na ovom čipu što je prilično neobično za današnje vreme a sa sobom nosi i dve posedice, jednu ugodnu a drugu baš i ne. Neugodna je da je razvoj trajao duže a ugodna da zbog toga ovaj čip može postizati veće brzine.

Ako želite da pratite dešavanja iz Apple sveta, dodajte nas na Facebook-u, pratite nas na Twitter-u i dodajte nas u krugove na Google+ mreži.

izvor: omizio

Нема коментара:

Постави коментар

Cenimo tvoj komentar!

Pročitaj još: