Pronađi članak:

19. 8. 2013.

Apple pooštrava pravila za dečje aplikacije



Nove smernice iz kompanije Apple pokušaće da promene način na koji se deci mlađoj od 13 godina plasiraju reklame, da pojačaju roditeljsku kontrolu nad time šta se kupuje u prodavnicama za aplikacije i povećaju zaštitu dečje privatnosti.

Pripremajući se za lansiranje nove kategorije u okviru svoje App Store prodavnice Apple je značajno pooštrio pravila
kojima će ubuduće morati da se rukovode programeri aplikacija za decu, pokušavajući time da zaštiti mallišane, koji sve više za učenje koriste smartfone i tablet računare.

Vesti o strogim uslovima koji će biti primejivani ubuduće dolaze nakon što su se u nekoliko poslednjih sedmica pojavile informacije o ogromnim računima koje su napravila deca kupujući robu preko raznih aplikacija. U većini slučajeva deca su bila uzrasta u kome sigurno nisu mogla da razumeju šta zaista rade, pa je Apple svim roditeljima koji su se žalili vratio priličnu količinu novca.




Nova dečja kategorija u okviru App storea je najavljena na konferenciji developera u junu i fokusiraće se na dve kategorije mališana; decu uzrasta između 6 i 8 godina i od 9 do 11 godina. U okviru nove kategorije biće ponuđeno puno aplikacija, kao što su Diznijeve, saopšteno je tada.

Ovaj potez Applea je između ostalog iniciran i time što je u jednom istraživanju otkriveno da više od polovine dece koristi svakodnevno tablet računar ili neki pametni telefon u porodicama koje ga poseduju.

Apple je saopštio da su u novim pravilima ključne stvari da aplikacije za deca ispod 13 godina moraju uključivati politiku privatnosti, ne smeju sadržati ciljno reklamiranje (na osnovu aktivnosti i korišćenja aplikacija), da ukoliko reklame postoje moraju biti odgovarajuće za dečji uzrast i da moraju imati roditeljski pristanak kako bi se obavila kupovina.

Ovaj potez Applea je prilično značajan s obzirom da sve više roditelja na kompanije vrše pritisak da obezbede odgovarajuća rešenja koja neće decu navoditi na pogrešan ili nesvestan izbor. Ova nova pravila će sasvim sigurno pomoći da se smanji lakša distrtibucija neprikladnih sadržaja maloletnoj deci, koja u sve većoj meri koriste tablet računare i pametne telefone, smatraju analitičari.

Još zanimljivih aplikacija možete pronaći u našoj galeriji.

Ako želite da pratite dešavanja iz Apple sveta, dodajte nas na Facebook-u, pratite nas na Twitter-u i dodajte nas u krugove na Google+ mreži.

izvor: b92

Нема коментара:

Постави коментар

Cenimo tvoj komentar!

Pročitaj još: