Pronađi članak:

6. 8. 2013.

Obama oborio presudu protiv AppleaAdministracija američkog predsednika Baraka Obame poništila je zabranu koja je bila uvedena kompaniji Aple na prodaju nekih modela iPada i iPhonea.

U junu ove godine Američka trgovinska komisija je zabranila prodaju nekih starijih modela iPhonea i iPada zbog toga, što je po njenom mišljenju, Apple povredio patent rivalske kompanije Samsung.

Predstavnik za trgovinu američkog predstavnika je saopštio da je na ovu odluku stavljen veto "zbog toga što bi takva odluka mogla da naruši konkurentne uslove u američkoj ekonomiji".

Ovakav veto je relativno retka pojava, ali nije iznenadio dobre poznavaoce prilika koji su, kada je doneta odluka o kažnjavanju Applea, ukazivali na mogućnost da Obamina administracija poništi ovu odluku.

Predmet spora su bili patenti za 3G bežičnu tehnologiju i mogućnosti da se njima ostvaruje nekoliko servisa u isto vreme, a komisija je tada naredila obustavljanje prodaje i distribuciju modela iPhone 4, iPhone 3, iPhone 3GS, kao i uređaja iPad 3G and iPad 2 3G kroz mrežu najvećeg američkog telekomunikacionog operatera AT&T.

Takvi patenti se definišu kao "standardni esencijalni patenti" što znači da pokrivaju tehnologiju koja se prihvata kao industrijski i profesionalni standard.
Zabrana komisije je bila predmet proučavanja američke administracije, za koju su imali period od 60 dana, a odluka da se na nju stavi veto objašnjena je "zabrinutošću zbog upotrebe osnovnih patenata u sporu."

Apple je pozdravio ovu odluku administracije američkog predsednika nazivajući je "podrškom inovacijama" i dodao da je "Samsung pogrešio što je pokušao da na ovaj način zloupotrebljava ovaj sistem patenata".

Apple i Samsung već izvesno vreme vode pravi mali patentni rat. Prošle godine sud je odlučio sa Samsung plati Appleu milijardu dolara zbog povrede prava patenata, ali je iznos kasnije smanjen na 598.9 miliona.

Ako želite da pratite dešavanja iz Apple sveta, dodajte nas na Facebook-u, pratite nas na Twitter-u i dodajte nas u krugove na Google+ mreži.

izvor: b92

Нема коментара:

Постави коментар

Cenimo tvoj komentar!

Pročitaj još: