Pronađi članak:

23. 10. 2013.

iPad Air



Juče je održan još jedan uspešan Apple media događaj gde nam je Apple između ustalih noviteta poput novog OS X Mavericks-a, novog Mac Pro-a, novog MacBook Pro-a, druge generacije iPad mini-ja i cele liste besplatnog software-a pokazao i petu generaciju iPad-a koji radi svojih dimenzija i težine sada ima i novo ime.



Novi dizajn

Novi iPad se zove iPad Air. Poput popularnih laganih MacBook Air laptop računara, iPad je radi svoje težine i dimenzija dobio air oznaku. Novi iPad još uvek ima Retina ekran sa svojim odličnim karakteristikama ali je sam uređaj dosta manjih dimenzija. Air ima 43% manje rubove sa strana, pa je 20% tanji. Sada samo 7.5mm debljine, za razliku od iPad-a 4 s 9.4mm debljine. Osim toga novi uređaj je dosta lakši. Koliko lakši? Čak 28% te novi iPad Air sada teži samo 1 funtu (0.45kg) pa izgledom veoma podseća na iPad mini. Tim Cook je naglasio na pozornici da je ovo jedan od onih uređaja koji morate uzeti u ruke da biste shvatili koliko je lakši i manji od svog starijeg brata. Svi koji čitaju duže vreme na svom iPadu će razumeti zašto je ova razlika u debljini i težini itekako potrebna.



Bolje karakteristike

Za razliku od ranijih generacija iPada nova generacija nije dobila brži prošlogodišniji čip sa dodatnim GPU jezgrama s oznakom X, već novi A7 iPhone 5s procesor, s kojim smo se upoznali prošli mesec. To vam govori da je A7 dovoljno brz da bi radio na većem 9.7″ retina ekranu novog iPada Air. A7, kao i na iPhoneu 5s, donosi desktop class preferomanse koja će itekako napraviti razliku pri igranju igara ili korištenju grafički detaljnih aplikacija. Osim A7 procesora, tu je i već poznati M7 co-procesor koji će pomoći kod trajnog veka baterije koji je i dalje ostao 10 punih sati. Grafičke prefomanse A7 procesora su 72 puta brže od orginalog iPada 1 i dvostruko brže od iPada 4



Brži WiFi

Novi iPad je dobio bržu 802.11ac WiFi antenu i MIMO tehnologiju koja sadži dve WiFi antene za duplo brži prenos podataka. Air takođe dobija dva mikrofona, što bi trebalo pomoći kod raznoraznih Skype poziva, Siri-ja ili pri snimanju videa. Obe kamere su dobile veće pixle kao i iPhone 5s i 5c iako se broj mega pixela nije promenio, odnosno je ostao na 5. Bez obzira, prema Appleovim izjavama, slike će izgledati bolje na novom iPadu nego na predhodniku naručito na tamnijim fotkama.




Aplikacije poput iPhoto, iMovie, GarageBand, Pages, Numbers i Keynote su prilagođene iOS-u 7 i dolaze besplatno s novim iPad-om Air.

Cena i dostupnost

Kao i manji iPad mini, Air dolazi u dvije boje. Srebrno-bela i sivo-crna, a cene su kao i kod posljednje generacije, a biće dostupan od 1. novembra ove godine.

WiFi:
  • 16GB - 499 $
  • 32GB - 599 $
  • 64GB - 699 $
  • 128GB - 799 $

WiFi + 3G:
  • 16GB - 629 $
  • 32GB - 729 $
  • 64GB - 829 $
  • 128GB - 929 $

Iz prodaje se izbaciju iPad 3 i iPad 4, ali se nastavlja prodavati iPad 2, kojem je cena spuštena na 399$.



Što nismo dobili?

Za razliku od prošlomesečnih glasina, novi iPad nije dobio zlatnu boju a ni biometrijski čitač otisaka prstiju tako da ćemo za te novotarije morati pričekati do sledeće godine. S obzirom da se iPad više koristi kod kuće, ovakva vrsta zaštite možda nije toliko ni potrebna

Pogledajte ovaj promo video i javite utiske:



Ako želite da pratite dešavanja iz Apple sveta, dodajte nas na Facebook-u, pratite nas na Twitter-u i dodajte nas u krugove na Google+ mreži.

izvor: omizio

Нема коментара:

Постави коментар

Cenimo tvoj komentar!

Pročitaj još: