Pronađi članak:

29. 6. 2020.

Apple objavio prelazak Mac računara na ARM procesoreApple je tokom WWDC 2020 konferencije objavio planove o korišćenju sopstvenih čipova, zasnovanih na ARM arhitekturi, koji će zameniti dosadašnje Intel modele. Prvi Mac računari sa Apple procesorima će biti isporučeni pre kraja ove godine. U međuvremenu, kompanija je kreirala aplikacije koje će se koristiti na novoj platformi.

Biće potrebno i da eksterni developeri učine isto, zbog čega Apple pokreće Quick Start Program sa dokumentacijom, podrškom na forumima i beta verzijama macOS Big Sur i Xcode 12 softvera.
Apple ističe da bi developeri trebalo da budu u mogućnosti da lako kreiraju aplikacije koje mogu da iskoriste snagu i performanse novih Mac uređaja sa Apple arhitekturom, a da istovremeno podržavaju i Mac-ove sa Intel arhitekturom. Kada je u pitanju portovanje sa Intel/x86 na ARM, kompanija ističe da će najveći deo developera biti u stanju da osposobi svoje aplikacije u roku od nekoliko dana.
Zbog toga što Mac-ovi prelaze na ARM, developeri će moći da omoguće svoje iPhone i iPad aplikacije dostupnim za Mac uređaje bez modifikacija, a korisnici će ih preuzimati preko Mac App Store-a.

Apple čipovi za Mac uređaje će, prema navodima kompanije, omogućiti "vodeće performanse u industriji po vatu i više performanse GPU-ova", dok će Neural Engine developerima pomoći da još više koriste machine learning. Ovo će dodatno kreirati poznatu arhitekturu za sve Apple proizvode, što će u teoriji developerima olakšati kreiranje i optimizovanje softvera za kompletan Apple ekosistem.

Još zanimljivih aplikacija možete pronaći u našoj galeriji.

Još zanimljivih Cydia dodataka možete pronaći u našoj galeriji.
Ako želite da pratite dešavanja iz Apple sveta, dodajte nas na Facebook-u, pratite na Twitter-u.

izvor: benchmark.rs

Нема коментара:

Постави коментар

Cenimo tvoj komentar!

Pročitaj još: