Pronađi članak:

8. 5. 2011.

Pobeći iz zatvora ili ne?



Jailbreaking, u bukvalnom prevodu "bekstvo iz zatvora", je proces koji je verovatno poznat mnogim korisnicima iOS uređaja, a koji omogućava pristup rootu, punu kontrolu nad uređajem i ukljanjanje svih ograničenja koje je Apple postavio.

Prema rečima Adama Dačisa, sa portala LifeHacker, mi obožavamo da jailbreakujemo naše iPhone, iPode i iPade uređaje zato što na taj način otključavamo veliki broj novih mogućnosti na njima, ali samo jailbreakovanje ima veliki potencijal da nam stvori niz problema i glavobolja.

Stabilnost i sigurnost uređaja

Iako vam jailbreakovanje omogućava veliki broj novih opcija koje mogu povećati njegovu funkcionalnost, ovim postupkom možete dovesti do toga da neke stvari počnu da rade neuobičajeno.



Mali dodaci i dopune koje unosite mogu da zaustave rad samih aplikacija, a ove "kvarove" ćete morati sami da rešavate. Jailbreakovanje pretvara vaš mobilni uređaj u običan računar, u tom smislu da problemi koji se javljaju nisu više jednostavni za rešavanje i da vam je potrebno neko znanje i trud u njihovom rešavanju.

Istina je da postoje alatke koje vam pomažu da prevaziđete ovaj problem, ali one nisu ni malo jednostavne za rukovanje. Ako želite da vaš uređaj besprekorno radi u okviru specifikacija proizvođača, možda je najbolje da se ne upuštate u čin jailbreakovanja vašeg uređaja.

Pored svega ovoga, neki eksperti veruju da jailbreakovanjem narušavate bezbednost vaših ličnih podataka koji se nalaze na uređaju.

Otvaranje vašeg uređaja ka novim mogućnostima, takođe znači i podložnost uređaja novim slabostima. Iako možete preduzeti pojedine mere da sprečite ovako nešto, biće vam ipak potrebno malo truda, koji, možda, niste spremni da uložite.

Ažuriranje operativnog sistema nije tako brzo i lako

Ažuriranje operativnog sistema kod jailbreakovanog uređaja je prava gnjavaža. Posle ažuriranja operativnog sistema potrebno je da se uređaj ponovo jailbreakuje i da, sve aplikacije koje ste unosili u vaš jailbreakovani uređaj do tada, ponovo unesete.

Iako postoje alatke kao što je PkgBackup koje mogu da pomognu, ovo zna da bude frustrirajuće i može da vas odvuče od redovnog ažuriranja vašeg uređaja.

U pojedinim slučajevima to nije problem, ali ako Apple radi na ispravljanju softverskih grešaka, kao što je nedavni problem sa praćenjem vašeg kretanja, to vam može biti bitno.

Kada imate jailbreakovan uređaj, čekate i malo duže na ažuriranje ako želite da ga i dalje koristite kao jailbreakovanog. Ovo zna da bude mukotrpno pogotovu kad su u pitanju neka veća ažuriranja softvera sa mnoštvom novih funkcija i opcija ili ako vam je jednostavno potrebna ispravka nekih postojećih grešaka u radu uređaja.

Ako se odlučite da koristite jailbreakovan uređaj, nauoružajte se strpljenjem.

Često vraćanje na fabrička podešavanja

Jailbreakovan uređaj je lak za korišćenje kad je sve u najboljem redu. Ponekad iz neobjašnjivih razloga jailbreakovanje jednostavno ne uspe da odradi posao.

Ili ćete ponavljanjem ovog postupka doći do otključavanja vašeg uređaja ili ćete se često resetovati, odnosno vraćati na fabričko stanje uređaja.

Dok je samo vraćanje operativnog sistema na fabrička podešavanja veoma brzo, pribavljanje izgubljenih postojećih muzičkih, filmskih i sličnih sadržaja ume da potraje. Ako otključavate uređaj treba da se pripremite na gubitak vremena u slučaju pojavljivanja problema.

Ovo može i ne mora da vam se desi, ali stvar je u tome da su se ovakve stvari dešavale i ponovo će se dešavati, i ako niste spremni da odvojite vreme da se pozabavite otključavanjem vašeg uređaja, nemojte ni počinjati.



Dobre aplikacije znaju biti skupe

Većina dodataka koje možete preuzeti za vaš uređaj košta, ali u proseku dodaci za jailbreakovane uređaje su skuplji od programa i aplikacija za kodirane.

Tako da, ukoliko niste spremni da potrošite nešto novca za neke od najboljih programa kao što su program za bolju notifikacija poziva, lepši izgled poruka, program za bržu razmenu podataka, raznih igara i još mnogo toga, možda je bolje ipak zadržati vaš uređaj u kodiranom stanju.

Pored svega napred rečenog, Adam Dačis ostaje pri stavu da je jailbreakovani uređaj vredan svih neprijatnosti na koje, možda, možete da naletite. Treba sagledati sve pozitivne, ali i negativne strane ovakvog poduhvata i treba imati na umu šta sve može da vas snađe.

Iako ovaj postupak nije nelegalan, od 2010. godine ni u Americi, trebalo bi da imate na umu da možete izgubiti garanciju. Ipak, kako proces jailbrekovanja nije nepovratan, ukoliko imate nekih hardverskih problema pre nošenja na servis potrebno je da se vratite na regularnu verziju.

(b92.net)

Нема коментара:

Постави коментар

Cenimo tvoj komentar!

Pročitaj još: