Pronađi članak:

11. 5. 2011.

Predstavljen Android 3.1 Honeycomb



Na konferenciji Google I/O, Internet gigant je najavio osveženu verziju Androida za tablete, koji će nositi oznaku 3.1 i biće dostupan prvo za američke korisnike tableta Motorola (Verizon) XOOM 3G. Među izmenama se nalaze i poboljšanja interfejsa, pa će sa novom verzijom biti moguće menjati veličinu vidžeta za glavni ekran, a biće poboljšane i animacije određenih menija i "stock" aplikacija. Ima i sitnijih unapređenja interfejsa, poput diskretnih prilagođavanja boja, pozicija i teksta u nekim segmentima. Unapređen je i Task Manager, koji sada prikazuje više nedavno pokrenutih aplikacija, te automatski gasi nepotrebne procese koji rade "u pozadini", kako bi se oslobodili sistemski resursi.

Sa funkcionalne strane, jedno od bitnijih poboljšanja je USB host mod, što znači da će Android tableti od sada moći da rade sa raznim USB dodacima i periferijama. Primera radi, korisnici će moći da povežu miša, tastaturu, džojstik, pa čak i digitalni fotoaparat. Uz prisustvo MTP protokola (Media Transfer Protocol), to znači da će na tabletu biti moguće upravljati sadržajima sa digitalne kamere (brisati i kopirati snimke i sl). Dodat je i Open Accessory API, pa će programeri moći da prave aplikacije za Android tablete, preko kojih će biti moguće upravljanje povezanim USB uređajima.




Poboljšani su i neki standardni elementi, kao na primer funkcije za rad sa Wi-Fi mrežama, a standardne aplikacije kakve su Web browser, email klijent, kalendar i lista kontakata, sada bi trebalo da rade brže i uglađenije. Prilikom podešavanja Wi-Fi mreže, sada se može podesiti i HTTP Proxy server za svaku pojedinačnu Wi-Fi pristupnu tačku.

Android 3.1 će odmah krenuti put vlasnika XOOM-a, ali ne zna se kada ga mogu očekivati valsnici drugih Android 3.0 Honeycomb tableta. Kao i u slučaju Android telefona, to verovatno najviše zavisi od samih proizvođača. Interesantno je, pak, da je Google objavio da će ova verzija platforme na leto biti dostupna za Google TV, što će korisnicima te usluge otvoriti vrata Android Marketa i korišćenja Android aplikacija na velikim televizorima.

Pogledajte video za Android 3.1 Honeycomb:



(mobihobi)

Нема коментара:

Постави коментар

Cenimo tvoj komentar!

Pročitaj još: