Pronađi članak:

15. 6. 2011.

Guglajte glasom i slikom



Kako bi ubrzao pretragu i učinio je efikasnijom, Google je poslednjih godina uvodio razne novitete. Dve upravo predstavljene nove opcije, čine tastaturu suvišnom.

Pretraga glasom za mobilne telefone već postoji, a kako bi vam pružili tu mogućnost bez obzira gde se nalazite, iz Google su uveli opciju pretraživanja glasom i na računarima.

Da bi ste ovu funkciju koristili sve što je potrebno je da imate najnoviju verziju Chrome browsera i mikrofon priključen na vaš računar.

"Uložili smo neverovatnu količinu energiju kako bismo poboljšali kvalitet naše tehnologije, na primer, do danas je naš sistem za prepoznavanje glasa naučio 230 milijardi reči, kako bi prepoznao fraze koje ljudi izgovaraju. A, kako je rastao kvalitet, tako je rastao i kvantitet koriščenja. Samo prošle godine pretraga glasom je šestostruko porasla", navodi se u zvaničnom saopštenju.




Funkcija je za sada dostupna samo na engleskom, a aktivira se klikom na sličicu mikrofona pored polja za pretraživanje na www.google.com.



Osim glasom, pretraga se može vršiti i slikama. Jednostavno prevucite fotografiju sa vašeg računara ili sa weba na images.gooogle.com, i dobićete relevantne informacije o njoj ili slične fotografije.

A za još jednostavnije pretraživanje, tu su i Chrome i Firefox esktenzije.



Google je prošle godine predstavio opciju Instant Search koja menja rezultate pretraživanja u realnom vremenu, čime se, prema procenama iz Googlea, štedi od 2 do 5 sekundi po pretrazi.

Kako bi akciju pretraživanja učinio još bržom, Google je instant pretragu obogatio instant stranama - dok vi gledate rezultate pretrage, Google u pozadini već priprema strane koje se nalaze na vrhu liste rezultata i čim kliknete, strana je tu.

Ova opcija biće dostupna u sledećoj beta verziji Chromea.



"Daleko smo od sna o istinski momentalnom pristupu znanju, ali smo na putu da vam pomognemo u ostvarivanju tog sna", kažu iz Googlea.

"Nećemo biti srećni dok ne učinimo traženje po webu jednostavnim kao listanje magazina".

(b92)

Нема коментара:

Постави коментар

Cenimo tvoj komentar!

Pročitaj još: