Pronađi članak:

2. 6. 2011.

SZO: Mobilni telefoni verovatno izazivaju rak



Svetska zdravstvena organizacija, odnosno njena agencija koja se bavi istraživanjem raka, objavila je da zračenje mobilnih telefona može izazvati rak.

Rezultat istraživanja tima od tridesetak naučnika iz četrnaest zemalja bio je da zračenje koje emituju mobilni telefoni "verovatno može izazvati rak".

Što se moguće opasnosti uzročnika raka tiče, zračenje mobilnih telefona označeno je kategorijom 2B, u kojoj se nalazi i olovo i izduvni gasovi automobila, a definiše se kao "verovatno kancerogena za ljude".




Naučnici su mobilne telefone povezali sa dve vrste raka mozga (glioma i acoustic neuroma), a nema nikakvih dokaza koje bi zračenje ovih uređaja mogli povezati sa drugim vrstama raka.

Džonatan Samit, koji je predsedavao ovom grupom naučnika, rekao je da je zaključak da rizik postoji, i da zbog toga veza između mobilnih telefona i rada mora da se prati.

Ispitivanja će se nastaviti, a iako se za sada govori o verovatnom uzročniku, ne i sigurnom, stručnjaci preporučuju korišćenje SMS poruka umesto poziva kada je to moguće, ili korišćenje slušalica.

Organizacija Environmental Working Group objavila je listu mobilnih telefona sa podacima o količini zračenja, zasnovanu na podacima proizvođača, a ukoliko želite da proverite koliko zračenje emituje vaš telefon to možete učinti ovde.

Među onima sa najvećim stepenom radijacije nalaze se Motorola Droid, BlackBerry Bold i HTC Magic.

(b92)

Нема коментара:

Постави коментар

Cenimo tvoj komentar!

Pročitaj još: