Pronađi članak:

15. 10. 2011.

iOS 5 opcije: Notification Center



Sistem notifikacija kod prethodnij verzija iOSa je za mnoge bio frustrirajući. Dosadne pop-up poruke koje bi vas prekinule u korišćenju neke aplikacije, posebno su nervirale ljubitelje igrica na iPhone i iPad platformi. To je dovodilo do toga da su notifikacije korišćene u što manjoj mogućoj mjeri, samo za korisniku najbitnije aplikacije.

Zbog toga je nova funkcionalnost iOS 5 operativnog sistema dočekana sa velikom dobrodošlicom među korisnicima ovih mobilnih uređaja.

Koncept notifikacija je potpuno projenjen i sada iOS 5 donosi ono zbog čega se ranije morao jailbreakovati iPhone kako bi se dobila pomenuta funkcionalnost.

Notifikacije su sada mnogo disretnije, ne remete korišćenje niti rad trenutno aktivne aplikacije koju koristite, a i izgledaju mnogo ljepše. Podešavanje notifikacija se vrši vrlo jednostavno. U pociji Settings -> Notifications se nalazi spisak aplikacija koje podržavaju notifikacije i na vama je samo da aktivirate notifikacije za servise i aplikacije za koje želite da dobijate obavještenja.



Dodatna podešavanja omogućavaju da odaberete stil prikaza notifikacije (bez prikazivanja, banner i alert), koliko stavki notifikacija može najviše da prikaže, da li će se vidjeti u lock screenu, a kod pojedinih aplikacija koje to podržavaju možete uključiti ili isključiti badge alerte na ikonicama aplikacije.




Osim notifikacija iz raznih aplikacija, Notification center po defaultu ima uključen prikazi dva widgeta za vremensku prognozu i stanje na berzama. Za sada dodatni widgeti nisu podržani, ali se nadamo da će Apple omogućiti korišćenje Notification Center API-ja, kako bi developeri mogli da razviju i druge widgete.

Notifikacijama pristupate tako što prevučete prstom od vrha ekrana prema nadolje, čime se pojavljuje notifikacioni prostor sa svim notifikacijama koje trenutno aplikacija ima da vam pokaže. Klik na neku od njih, vodi vas na aplikaciju čiju ste notifikaciju kliknuli. Notifikacije takođe možete brisati klikom na znak X u gornjem desnom uglu od notifikacije.



Dok koristite aplikacije, pojedinačne notifikacije će se pojavljivati onako kako ste ih definisali u podešavanjima. Najdiskretnije i po nama najbolje podešavanje pojavljivanja je baner stil, koji notifikaciju prikazuje pri vrhu ekrana i tu je zadržava nekih 5 sekundi, ne remeteći rad aplikacije. Klikom na ovu notifikaciju, idete na odgovarajuću aplikaciju.

Sistem notifikacija po mnogima predstavlja jednu od najznačajnijih novina u iOS 5 operativnom sistemu, zato odvojte malo vremena da ih podesite, nećete se pokajati.

Video demo:



izvor

Нема коментара:

Постави коментар

Cenimo tvoj komentar!

Pročitaj još: