Pronađi članak:

2. 12. 2011.

Carrier IQ: Nismo špijuni!



Povodom nedavno otkrivene činjenice da se veliki broj modernih telefona isporučuje sa skrivenom preinstaliranom aplikacijom koja može da prati sve aktivnosti korisnika, oglasila se i kompanija Carrier IQ, proizvođač sporne tehnologije, čiji su klijenti brojni operateri i proizvođači samih uređaja.

U saopštenju je naglašeno da se softver koristi isključivo kao dijagnostički alat, a ne u svrhu prikupljanja i deljenja ličnih informacija. Tehnologija je, kako tvrdi ova kompanija, dizajnirana tako da omogući operaterima i proizvođačima da isporučuju kvalitetnije usluge i proizvode.




"To radimo tako što beležimo i merimo operativne informacije na mobilnim uređajima - telefonima, smartfonima i tabletima. Naši klijenti te informacije koriste kao alat za poboljšanje kvaliteta svoje mreže, da se upoznaju sa problemima uređaja i poboljšavju iskustvo korisnika", stoji u saopštenju.

"Premda beležimo mnoge aspekte rada, mi merimo samo performanse, a ne snimamo šta korisnik kuca natastaturi i ne pružamo alat za praćenje. Informacije koje prikupi Carrier IQ služe za ekskluzivnu upotrebu naših klijenata, a Carrier IQ ne prodaje lične informacije korisnika trećim stranama. Informacije su kriptovane i sigurne su u našoj mreži", zaključila je kompanija.




Ipak, priča o ovom softveru podigla je neverovatnu prašinu u medijima. Mnoge kompanije pokušavaju da se izoluju od lošeg imidža i "prebacuju lopticu" na drugu stranu. Primera radi, kompanija Nokia je demantovala da je na bilo kojem njenom telefonu korišćen sporni softver.

preuzeto sa

Нема коментара:

Постави коментар

Cenimo tvoj komentar!

Pročitaj još: