Pronađi članak:

2. 12. 2011.

Tajni softver "špijunira" milione vlasnika smartfona



Zavera protiv korisnika mobilnih telefona se nastavlja - izgleda da ne možemo da izbegnemo "špijunažu" od strane proizvođača, operatera, oglašivača... Tek što se smirila bura koju je u javnosti izazvala činjenica da iPhone beleži lokacije svojih vlasnika i druge podatke, 25-godišnji programer Trevor Ekhart otrkio je još jednu značajnu pretnju po privatnost vlasnika modernijih smartfona.

On je na nekoliko telefona otkrio Carrier IQ, skriveni softver koji beleži praktično svaku aktivnost korisnika i te podatke stavlja na raspolaganje mobilnim operaterima i proizvođačima uređaja. Ispostavilo se da takav softver postoji na milionima smartfona koji su trenutno aktivni na tržištu.




U salvi lančanih reakcija nakon otkrivanja spornog softvera, zapadni sajtovi preneli su informacije da se Carrier IQ nalazi na svim Android telefonima, brojnim BlackBerry i Symbian modelima, kao i na iPhoneima koji koriste iOS 3 ili noviji. Praktično jedini Android uređaji bez ovog softvera su Galaxy Nexus, Google Nexus One, Nexus S i Motorola Xoom, piše Mashable. To su čisti "Googleovi uređaji", kod kojih nema modifikacija softvera od strane proizvođača.

Carrier IQ je softver koji istoimena kompanija nudi operaterima i proizvođačima telefona, a obezbeđuje mogućnost analize kvaliteta rada uređaja i mobilne mreže. Međutim, ne samo da kompanijama može slati podatke o korisniku bez njegovog znanja, već se praktično ne može deinstalirati, barem ne zvanično. Ruku na srce, ako koristite rootovan Android telefon, možete joj "doskočiti". Uputstva za to i mnoge druge korisne informacije pronađite ovde. Ako imate uređaj koji radi na iOS-u 5, Carrier IQ možete blokirati tako što će isključiti opciju "Diagnostics and Usage" u podešavanjima.




Kompanija koja proizvodi sporni softver čak je pretila tužbom Ekhartu, zato što je javno otkrio informacije o softveru i nazvao ga rootkit virusom. Programerska zajednica mu, pak, garantuje svaku moguću podršku u slučaju tužbe. Iako Carrier IQ tvrdi da njihova tehnologija služi za analizu problema u radu uređaja, te da ne beleži šta korisnik kuca na tastaturi, Ekhart je objavio 17-minutni video koji dokazuje suprotno.



preuzeto sa

Нема коментара:

Постави коментар

Cenimo tvoj komentar!

Pročitaj još: