Pronađi članak:

10. 6. 2012.

Haker Chpwn se zaposlio u Facebooku


Ništa više ne izaziva uzbuđenje u hakerskoj zajednici nego kada se neki njen pripadnik zaposli u nekoj poznatoj kompaniji. Najnoviju senzaciju izazvao je Grant Pol (poznat i kao “Chpwn”) koji je postavio zapis na Twitteru u kome kaže: “Upravo sam okončao svoj prvi radni dan kao stažista u Facebooku. Bilo je uzbudljivo”.

Grant Pol je jedan od prvih hakera (uz Pola Grifena, poznatijeg kao “Phoenixdev”) kojima je pošlo za rukom da “upadnu” u Appleov operativni sistem iOS i “otključaju” iPad treće generacije, odnosno iPad 3.

Polov zapis pokrenuo je lavinu reakcija drugih korisnika Twittera, koji su mu uglavnom čestitali na zaposlenju, uz svega nekoliko podcenjivačkih primedbi. Neki korisnici su se raspitivali o načinu za provaljivanje u operativni sistem njihovog telefona ili tabličnog računara, dok je druge zanimalo kako da razviju aplikaciju koja može da radi na “otključanom” iPhoneu ili iPadu.



Polovo zapošljavanje u Facebooku nije prvi slučaj te vrste, budući da su velike tehnološke kompanije i ranije praktikovale da privuku u svoje redove talentovane poznavaoce računarskih tajni. Primera radi, Nikolas Alegra (“Comex”), poznat po otključavanju iPhonea, stažirao je 2011. u Appleu, a Džordž Hoc (“Geohot”), poznat po “provaljivanju” u iPhone i PlayStation 3, je prošle godine neko vreme radio u Facebooku.

Pojedini analitičari povezuju Polovo zapošljavanje u Facebooku sa ranije objavljenim namerama te kompanije da razvije svoj pametni telefon, ali te spekulacije za sada nisu potvrđene.

Grant Pol se na svojoj veb lokaciji predstavlja kao izvršni direktor kompanije Xuzz Productions, učesnik u projektu otvorenog koda Cydia (veb lokacija na kojoj se mogu preuzimati aplikacije za “otključane” iOS uređaje) i autor klijenta news:yc pomoću koga korisnici mobilnih uređaja mogu da primaju vesti o zbivanjima u hakerskoj zajednici.

Ako želite da pratite dešavanja iz Apple sveta, dodajte nas na Facebook-u, pratite nas na Twitter-u i dodajte nas u krugove na Google+ mreži.

preuzeto sa

Нема коментара:

Постави коментар

Cenimo tvoj komentar!

Pročitaj još: