Pronađi članak:

12. 6. 2012.

iOS 6: Sve što trebate da znate



Najveće isčekivanje na sinoćnoj WWDC 2012 konferenciji definitivno je bio iOS 6. On donosi preko 200 novih opcija od kojih je Apple demonstrirao deset najvećih.



Pa da počnemo od tih najbitnijih.



Najveće poboljšanje doživela je aplikacija za mape. Nju je razvio Apple sa novom tehnikom u saradnji sa TomTom kompanijom i OpenStreetMap. One koriste vektorski engine pa su sve slike jasne, detaljne i odzivne prilikom kontrole tako da možete da rotirate, okrećete, naginjete mapu...

Ona ima nekoliko funkcija: Turn-by-Turn navigacija, saobraćaj, Flyover opcija, Siri integracija i lokalna pretraga.

Navigacija: Jako korisna opcija koja uskraćuje potrebu za dodatnim aplikacijama (poput iGO). Možete zadati lokaciju uz pomoć Siri i na ekranu ćete u 3D modu imati detaljo uputstvo do lokacije sa sve saobraćajnim gužvama. Ostaje da vidimo kakva će podrška biti za domaće terene.

Saobraćaj: Imate uvid u saobraćaj u realnom vremenu i prema tome izračunavanje alteranativne rute i vremena do cilja.



Flyover: Ova opcija je više lepa nego korisna jer pruža realan 3D foto prikaz većih svetskih gradova.

Siri je sada integrisan u mape i može se zadavati ruta do željenog mesta govorom. Lokalna pretraga nije ništa novo samo što je sada untegrisano u mape.

Detaljnije o mapama u ovom članku.

Video demo mapa:



Idemo dalje. Sledeći je Siri:



Siri asistent je sada bogatiji informacijama u vezi sportskih rezultata, restorana i bioskopa. Možete kupovati karte, gledati recenzije filmova, trejlere, pretraživati i rezervisati mesta u restoranima, pratiti statistiku timova, porediti igrače, gledati rezultate...

Uz pomoć Siri možete Tvitovati i osvežavati Facebook status bez kucanja, glasom. Možete pokretati aplikacije. Očekuje se EyesFree opcija u saradnji sa velikim auto kompanijama koja omogućava upotrebu Siri u kolima.

Siri će biti omogućen od sada i na iPadu, ali samo na poslednjoj verziji.

Siri od iOS 6 verzije možete kontrolisati na sledećim jezicima:


Detaljnije o Siri u ovom članku.



Facebook je sada integrisan duboko u ceo iOS pa ne morate da napuštate aplikaciju u kojoj ste trenutno da biste nešto objavili na FB. Delite slike direktno iz Photos aplikacije, delite lokaciju iz Maps aplikacije, delite skor iz Game centra. Facebook integriše rođendane u kalendar pa ćete dobiti podsetnik na vreme. Podaci prijatelja sa FB se integrišu u kontakte.



Možete osvežavati Facebook (i Twitter) status direktno iz Notification centra.



Shared Photo Streams je poboljšanje za Photos aplikaciju. Sada delite slike sa prijateljima praveći zasebne galerije direktno iz Photos aplikacije. Svi prijatelji koji imaju iCloud i iOS 6 mogu da vide slike na svojim iUređajima. A oni koji imaju Apple TV, mogu da vide galerije na njemu. Oni koji nemaju navedene Apple servise mogu da vide galerije na internetu. Mogu da "lajkuju" slike i da ostavljaju komentare. Mogu se deliti preko WiFi ili 3G/4G mreže.



O novoj Passbook aplikaciji možete detaljno pročitati ovde.



FaceTime je sada moguće koristiti i preko 3G mreže odnosno nije vezan samo za WiFi kao do sada. Možete koristiti svoj iPhone broj za pozive preko iPada. Apple je omogućio ono što je do sada bilo moguće Cydia dodatkom.




I Phone aplikacija na iPhonu je doživela unapređenje konačno. Sada prilikom poziva imate nekoliko opcija ukoliko niste u mogućnosti da se odmah javite. Povlačenjem dugmeta na gore dobijate dve opcije:

  1. Odgovori sa porukom - daje vam nekoliko ponuđenih opcija za odgovaranje porukom ili možete uneti sami svoju poruku
  2. Podseti me kasnije - super jednostavna opcija koja može da vas podseti da se javite broju koji vas je zvao za određeno vreme, kada napustite trenutnu lokaciju ili kada stignete na određenu lokaciju.

Tu je i Do Not Disturb opcija o kojoj smo pisali ovde.


Aplikacija Mail je dobila nove opcije kako na iPadu tako i na iPhonu i iPod touch-u. Možete podesiti VIP liste da nikada ne propustite poruke od bitnih ljudi (šef, devojka, mačka...). Fotke i videe možete dodavati direktno iz Mail aplikacije a ne kao do sada samo iz galerije. A i tu je Pull To Refresh opcija, umesto pritiskanja Refresh tastera, samo povucite ceo Inbox na dole i on će se osvežiti novim porukama ukoliko su pristigle.



Safari internet pretraživač ima nekoliko novina. iCloud Tabs sinhronizuje posećene strane preko iCloud servisa tako da možete započeti surfovanje na jednom iUređaju a nastaviti na drugom. Reading List sada ne čuva samo linkove već kompletne web stranice da ih čitate offline. Konačno možete uploadovati fotke ili videe iz Safarija bez izlaska iz istog. A omogućen je i full-screen mod na iUređajima kako bi se iskoristio sav prostor ekrana, jako korisno pogotovu na malom ekranu iPhona i iPod touch-a.


iOS 6 dolazi sa opcijama koje omogućavaju lakše korišćenje iUređaja osobama sa posebnim potrebama kao što su oni sa problemima sa vidom, sluhom, učenjem ili kretanjem. Guided Access omogućava autističnoj deci lakše učenje. Profesorima ili roditeljima omogućava zaključavanje iUređaja samo na jednoj aplikaciji koju odredite bez bojazni da će otvoriti neku drugu i pokvariti nešto. Korisno za restorane da zaključate na jelovnik, za prodavnice da zaključate na kasu, za decu da zaključate na jednoj igrici...


Find My iPhone osim standardnih opcija lociranja i slanja poruke omogućava da vidite kompletnu trasu kretanja "zaturenog" telefona. Isto tako možete poslati poruku sa opcijom da vas pošteni pronalazač pozove sa vašeg iPhona tako što će omogućiti poziv samo ka zadatom broju.


Ceo iOS 6 je doŽiveo niz kozmetičkih promena koje možete videti u video snimku ispod kao i ostale manje promene:



Ostalih 200 funkcija ćemo opisivati kako budu bile otkrivane od strane programera koji već mogu da preuzmu beta1 verziju iOS-a 6.

iOS 6 će biti moguće pokretati samo na sledećim iUređajima:

  • iPhone 3GS
  • iPhone 4
  • iPhone 4S
  • iPod touch 4gen
  • iPad 2
  • novi iPad

A neće sve nove funkcije biti moguće na svim iUređajima. Vlasnici starijih iUređaja mogu da se pozdrave sa zahtevnim opcijama. Pogledajte koje će funkcije podržavati koji iUređaji:



Evo kako se iOS poredi sa prethodnim verzijama:



I na kraju da napomenemo da je iOS 6 već uspešno jailbreakovan. :)

Ako želite da pratite dešavanja iz Apple sveta, dodajte nas na Facebook-u, pratite nas na Twitter-u i dodajte nas u krugove na Google+ mreži.

izvor: apple

Нема коментара:

Постави коментар

Cenimo tvoj komentar!

Pročitaj još: